Obľubujete chia semienka? Do TÝCHTO JEDÁL ich nedávajte, môže vám to uškodiť

Chia semienka. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com/waichi2021
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Chia semienka sú stále rovnako populárne. Mnohí si ich pridávajú do raňajok, ale aj iných jedál. Túto obľúbenú potravinu by sme však nemali konzumovať s hocičím. 

Portál Healthshots.com informuje o tom, že tieto semienka sú bohaté na antioxidanty. Tie pomáhajú v boji proti poškodeniam spôsobeným voľnými radikálmi, zodpovednými aj za starnutie a rôzne choroby vrátane rakoviny. Sú plné bielkovín a omega-3 mastných kyselín.

Chia semienka môžu pomôcť pri zlepšení zdravia srdca, podporujú pevnosť kostí a riedia krvný cukor. Rovnako vedia pomôcť aj nášmu tráveniu. Niektorým jedlám v kombinácii s nimi sa treba vyhnúť. Zlým skombinovaním si môžeme privodiť rôzne ťažkosti.

Potraviny s kyselinou fytovou

Táto kyselina je prítomná vo fazuli, orechoch a niektorých obilninách. V tomto prípade je potrebné zdôrazniť, že chia semienka sú plné tejto kyseliny, preto v kombinácii s inou potravinou, ktorá ju obsahuje, sa môže znížiť schopnosť tela absorbovať základné minerály ako vápnik, železo a zinok.

Potraviny bohaté na vlákninu

Samotné semienka sú plné vlákniny. V kombinácii s inými potravinami bohatými na vlákninu, môžete preťažiť váš tráviaci systém, to môže spôsobiť hnačku alebo zápchu. Chia semienka preto nekombinujte s otrubami, ovsom, ale ani s jablkami a hruškami.

Mliečne výrobky

S mliečnymi výrobkami sú semienka kombinované najčastejšie. Ide však o chybu. Rôzne mliečne výrobky sú často samé osebe ťažšie na trávenie. Pridaním chia semienok to môže byť ešte horšie. Dôvodom je to, že semienka absorbujú veľké množstvo tekutiny a majú gélovitú konzistenciu. Keď sa zmiešajú s mliečnym výrobkom, spôsobiť to môže nadúvanie, plynatosť a bolesti žalúdka.

Potraviny s vysokým obsahom oxátov

Oxáty sú zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú napríklad v špenáte, repe či v sladkých zemiakoch. Môžu sa viazať na vápnik a iné minerály a u citlivých jedincov vytvárať obličkové kamene. Oxaláty sú prítomné i v semienkach, preto v kombinácii s potravinami, v ktorých sú vo väčšom množstve, môže ešte skôr viesť k vzniku obličkových kameňov.

Sladké jedlá

Pridávanie semienok do sladkých jedál, môže negovať ich zdravotné prínosy. Avšak to len v prípade, ak sú sladené cukrom. Ak ich využívate do pečenia, vhodnejšie je namiesto cukru zvoliť med, prípadne javorový sirup.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie