Vianoce sú za rohom a na pultoch obchodov sa objavuje čoraz viac sušeného ovocia, ktoré je obľúbené najmä v tomto sviatočnom období. Ak však obľubujete aj figy, dávajte si pozor.
Portál Topky.sk informuje, že na Slovensku sa objavila nevyhovujúca šarža fíg, ktorá môže predstavovať zdravotné riziko.
Šarža s nebezpečnými hodnotami toxínov
Štátna veterinárna a potravinová správa informovala o probléme so sušenými figami, ktoré pochádzajú z Turecka. Jedná sa o 200-gramové balíčky fíg so šaržou 090021823-11-100 a dátumom minimálnej trvanlivosti 31.12.2025. Výrobcom je spoločnosť Kalkan Organic Tarim Urunleri Nazilli.
Podľa kontrolórov obsahovala testovaná vzorka nadlimitné množstvo aflatoxínov. „Vo vzorke bolo zistené nadlimitné množstvo aflatoxínu B1, konkrétne 41,55 µg/kg a 12,34 µg/kg, pričom maximálne povolené množstvo je 6 µg/kg. Suma všetkých aflatoxínov dosiahla hodnotu 66,45 µg/kg a 16,83 µg/kg, pričom limit je 10 µg/kg,“ uviedla správa.
Návrat k výrobcovi
Nebezpečné figy v celkovom množstve 20 160 kg boli po odhalení problému vrátené tureckému výrobcovi. Kontrolóri zároveň upozorňujú spotrebiteľov, aby si pri nákupe sušených fíg dôkladne skontrolovali obal a identifikačné údaje produktu.
Čo sú aflatoxíny?
Aflatoxíny sú toxické látky produkované plesňami rodu Aspergillus, ktoré môžu kontaminovať potraviny, najmä sušené ovocie, orechy a obilniny. Vysoké množstvá aflatoxínov môžu predstavovať závažné zdravotné riziká, vrátane poškodenia pečene či zvýšeného rizika rakoviny.