Ako dosiahnuť chutný majonézový šalát? Dbajte na správny výber zemiakov, odporúčajú sa TIETO

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels.com/Kaboompics.com, Nadin Sh
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Už o chvíľu sa vo väčšine domácností začne pripravovať tradičný majonézový zemiakový šalát. Tento jednoduchý recept však potrebuje i kvalitné suroviny. Viete, aké zemiaky sú doň najvhodnejšie? 

Ako informuje portál zahradkar.pluska.sk, použitie nesprávneho druhu zemiakov môže viesť k rozpadnutým, lepkavým, prípadne chuťovo nevýrazným kúskom v šaláte. Kľúčom je teda zvoliť zemiaky, ktoré sú pevné, majú jemnú chuť a svoj tvar si zachovajú aj po uvarení.

Prečo je dôležité zvoliť správny typ zemiakov? 

Pri príprave šalátu je dôležité mať zemiaky, ktoré sa vám ihneď nerozvaria a zároveň sa nebudú drobiť pri miešaní. To je totiž dôležité nielen pre konzistenciu, ale aj pre výzor šalátu. Ak máte nevhodné zemiaky, tak sa vám rozpadnú a vytvoria v šaláte nepekné „blato“. To zvykne narušiť i samotnú štruktúru jedla. Naopak, pevné zemiaky si zachovajú svoj pôvodný tvar a chuť šalátu bude lahodná.

Ktorý typ zemiakov je najvhodnejší? 

Pre majonézový šalát sú najlepšie zemiaky typu A a AB. Ide o zemiaky, ktoré sú voskovité a majú nízky obsah škrobu. Práve to im umožňuje ponechať si pôvodný tvar aj po uvarení. Typ A je najvhodnejší, ak hľadáte jemnú chuť a pevnosť. Zemiaky typu AB sú univerzálnejšie, to znamená, že ich môžete použiť aj do iných jedál, no hodia sa aj do šalátu.

Určite sa vyhnite zemiakom typu B a C, ktoré sú vhodnejšie skôr do pyré alebo na pečenie. Dôvodom je to, že majú vyšší obsah škrobu a ľahko sa rozpadávajú. V prípade konkrétnych odrôd môžete siahnuť po zemiakoch ako Annabelle, Gala,  Charlotte, Ditta alebo Nicola. Tieto odrody patria medzi typ A.

Čo robiť, ak nemáte správny typ zemiakov?

Ak nemáte k dispozícii zemiaky typu A, tak nezúfajte. Môžete totiž použiť aj univerzálnejšie typy, avšak dbajte na opatrnosť. Takéto zemiaky je vhodné variť o niečo kratšie, aby sa vám nerozvarili. Po uvarení je potrebné nechať ich vychladnúť, aby si zachovali konzistenciu aj pri krájaní.

Taktiež ich môžete uvariť v osolenej vode, to pomôže zlepšiť ich štruktúru. Výsledok síce zrejme nebude dokonalý, no stále môžete dosiahnuť chutný šalát, pretože všetko závisí aj od správneho miešania.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1