Rozmýšľate nad krabičkovou diétou? Nie je len na chudnutie! Výživová terapeutka radí, ako si vybrať správne a čomu sa vyhnúť

Výživová terapeutka Veronika sa venuje aj konzultáciám o krabičkových diétach , ktoré by v ideálnom prípade mali obsahovať minimum tuku. Zdroj: Archív VP, Freepik
Reklama
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Čo spraviť pre tým, ako si vyberieme krabičkovú diétu?
  • Ako nám dokážu krabičky uľahči život, aj keď nechudneme?
  • Aké výživové hodnoty by mala obsahovať každá krabička?
  • Do akej miery sú krabičky individuálne?
  • Pre koho nie je vhodná krabičková diéta?
  • Aké rôzne možnosti programov máme?

Vyštudované nutričné terapeutky Andrea a Veronika založili tím a web Ne hladu, ktorý mal na začiatku podobu blogu, na ktorom už viac ako 10 rokov vyvracajú rôzne mýty o výžive. Postupne sa rozrastal ich tím výživových špecialistiek, pribudli sociálne siete a s nimi aj širší zásah na cieľové skupiny. Spoločne odovzdávajú rady a aj prostredníctvom konzultácií zoznamujú klientov so zdravším prístupom k jedlu, ktorý  vedie k dlhodobej a udržateľnej zmene stravovacích návykov.

Špecializujú sa aj na individuálne potreby, ako výživové obmedzenia, pooperačné stavy, chudnutie, športovú výživu a tiež sa venujú poruchám príjmu potravy, ktorých incidencia je, bohužiaľ, na vzostupe. Konzultácii s nutričnou terapeutkou by ste mali venovať pozornosť aj pokiaľ si plánujete vybrať krabičkovú diétu, keďže mnohé firmy ponúkajú krabičky s neadekvátnymi výživovými hodnotami a v mnohých prípadoch sa najmä väčšie firmy nedokážu dostatočne prispôsobiť individuálnym potrebám.

Takáto forma diéty však nie je len pre tých, ktorých trápia kilá navyše, ale pre každého, kto sa chce zbaviť povinnosti varenia alebo sa vyhnúť fast foodom či tučným jedlám z reštaurácií. Na otázky nám odpovedala spoluzakladateľka Ne hladu Ing. Mgr. Veronika Pourová.

Priblížite nám, ako ste sa dostali k práci nutričnej terapeutky? Čím vás fascinovala?

S kolegyňou a spoluzakladateľkou Andreou sme najlepšie kamarátky už od základnej školy, preto je celkom zaujímavé, že každú k výžive priviedlo niečo úplne iné. U mňa to bol ročný pobyt v USA, kde je obezita veľká téma. Sama som tam niečo pribrala a začala som sa zaujímať o to, čím to je a čo by som s tým mohla robiť. To ma priviedlo až k štúdiu nutričnej terapie, za čo som veľmi rada, keďže vďaka tomu som sa vyhla skúšaniu najrôznejších diét a upravila som si svoj jedálniček s rozumom. Kolegyňa zase študovala na tanečnom konzervatóriu, ktoré človeku poskytne „ideálne podmienky“ pre rozvoj poruchy príjmu potravy. Tlak na vzhľad je tam obrovský, takže jej cesta bola o niečo tŕnitejšia, ale keď sa z týchto porúch dostala, rozhodla sa, že sa bude podieľať na ich prevencii a dala sa na štúdium nutričnej terapie.

Veronika a Andrea sú obe vyštudované nutričné terapeutky a napriek tomu, že sú dlhoročné kamarátky, k téme výživy sa dostali každá z iného uhľa. Zdroj: Archív VP

V súčasnosti sa čoraz viac na sociálnych sieťach aj v iných médiách používa pojem „zdravá výživa“. Čo by sme si ale pod ňou mali predstaviť? A je zloženie zdravej výživy pre každého univerzálne?

Určite nikdy nebude existovať jeden univerzálny zdravý jedálniček pre každého. Práve nedávno sa tejto téme venovali odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a tí zdravú výživu definovali ako pestrú, vyváženú, primeranú a dostatočnú. S týmto výberom nemôžem nesúhlasiť, pretože v podstate pokrývajú potreby vrcholového športovca (dostatočná), diabetika s obezitou (primeraná), ale aj človeka s rôznymi výživovými obmedzeniami (vyvážená, pestrá).

Veľa ľudí má dojem, že niektoré potraviny sú nezdravé pre všetkých, napríklad taký cukor. Ten má ale svoje miesto vo výžive športovcov a aj človek, ktorý nešportuje, si môže raz za čas dopriať nejakú sladkosť. Potom záleží len na množstve a početnosti. Akékoľvek dogmatické zákazy alebo obmedzenia vo výžive môžu skôr narušiť zdravý vzťah k jedlu, než by viedli ku kvalitnejšiemu zdraviu.

Ako by sa zdravá výživa mala premietnuť do krabičkovej diéty? O aký typ diéty ide z hľadiska nutričných a energetických hodnôt?

Krabičková diéta môže byť úplne akákoľvek. Ide o to, čo sa do tých krabičiek uvarí. Na trhu som videla krabičky s vyváženým zložením, ale, bohužiaľ, aj krabičky, ktoré výživovo nedávali veľký zmysel. Často išlo o tučnejšie jedlá, takže keď ste si objednali kalorickú hodnotu na redukciu, porcie boli naozaj maličké. V praxi to môže viesť k tomu, že nakoniec ten energetický príjem doženiete niekde inde. Ideálna krabička obsahuje prílohu, ideálne celozrnnú alebo strukovinovú, ďalej zdroj bielkovín, primerané množstvo tuku a ovocie alebo zeleninu. Stojí za to pozrieť sa aj na výživové hodnoty krabičiek, či obsahujú dostatok bielkovín, sacharidov a adekvátne množstvo tuku. Častou témou je obmedzovanie sacharidov v krabičkových diétach, a to s vierou, že ide o zdravšie stravovanie. Dôsledkom je ale potom nevyváženosť a príliš malé porcie. Namiesto toho by som odporučila zamerať sa na výber príloh bohatých na vlákninu, ktoré dokážu lepšie zasýtiť.

Ako prebieha vytváranie krabičkovej diéty na mieru?

Pokiaľ na konzultácii s klientom usúdime, že by mu mohla krabičková diéta vyhovovať, vyberieme vhodnú firmu podľa jeho individuálnych potrieb. Niektoré firmy umožňujú voľbu kombinácie jedál, čo je systém, ktorý ako nutričná terapeutka rada využijem. Ďalšie firmy ponúkajú programy s rôznymi kalorickými hodnotami. Niekde sa vyvážený jedálniček vybrať nedá, ale dá sa to riešiť napríklad kombinovaním s vlastnými jedlami, doplnením o mliečne výrobky alebo pečivo. Niektorí klienti zase uvítajú možnosť objednania iba časti jedál, pretože napríklad raňajky si dokážu pripraviť sami.

Ak krabičky nie sú správne vyskladané, majú rovnako negatívny dopad ako akákoľvek iná prísna diéta. Zdroj: Freepik

Ako prebiehajú prvé dni s krabičkovou diétou?

Najčastejšie krabičky odporúčam klientom, ktorí riešia nejakú náročnú situáciu a nestíhajú si variť. Môže to byť príprava na štátnice, krízové obdobie v práci, rodinné problémy a podobne. Takže pre nich je krabičková diéta skôr úľava. Tiež sa môže hodiť pre niekoho, kto si nechce sám variť, ale zároveň chce mať väčšiu kontrolu nad svojím jedálničkom. Takýto človek môže bojovať s tým, aby si zvykol na chuť jedál, pretože v reštauráciách sa príliš nerieši vyváženosť jedál a tak bývajú tučnejšie, keďže tuk je nositeľom chuti.

V čom má krabičková diéta na vrch oproti iným formám diét? Aké sú jej hlavné výhody?

Vždy záleží od toho, o aké krabičky ide. Môže ísť totiž aj o krabičkovú diétu, ktorá je rovnako nevhodná ako akákoľvek iná prísna a nevyvážená diéta. Výhodu vidím v tom, že si človek môže vybrať firmu alebo konkrétny program, a tak ovplyvní aspoň čiastočne rozloženie živín v jedálničku a prispôsobí ho potrebám. Výhodou je potom jednoduchosť, úľava od prípravy jedál, ktorá nám môže zabrať cenný čas. Takisto môžeme získať inšpirácie na nové jedlá, ktoré si potom po skončení programu môžeme skúsiť pripravovať aj sami.

Je pre každého alebo existujú aj nejaké kontraindikácie?

Je vhodná pre všetkých, ktorí si nemôžu alebo nechcú sami pripravovať jedlo. Nevýhodou môže byť vyššia cena v porovnaní s tým, keby ste si časť jedál chystali sami. A vhodná nebude pre tých, ktorí majú rôzne výživové obmedzenia. Hlavne pre väčšie firmy je náročnejšie prispôsobiť individuálny plán zákazníkom s výživovými obmedzeniami. Existujú však aj bezlepkové krabičky pre celiatikov a tým vyberavým ulahodia firmy, ktoré ponúkajú voľbu kombinácie určitých jedál, čo je výhodou aj pre alergikov.

Má stravovanie formou krabičiek význam aj pre tých, ktorých cieľom nie je chudnutie?

Áno, krabičková diéta môže zaistiť jedálniček niekomu, kto nemá čas alebo chuť na varenie a inak by sa stravoval vo fastfoodoch alebo by si doma dookola chystal chlieb s paštétou.

Na trhu je dnes množstvo značiek, ktoré ponúkajú krabičkovú diétu na mieru. Ako dokážeme rozoznať, či ide o kvalitu so skutočným účinkom?

Ako nutričná terapeutka u klientov často vidím nevhodný výber krabičiek, a to aj po konzultácii s danou firmou. Máloktorá firma totiž zamestnáva nutričných terapeutov, ktorí sú skutočne vzdelanými odborníkmi na výživu a dokážu relevantne radiť ohľadom výberu krabičiek. Takže by som určite odporučila absolvovať aspoň jednorazovú konzultáciu s nutričným terapeutom pred tým, ako sa pustíte do výberu krabičiek.

Pred výberom krabičkovej diéty si radšej rezervujte konzultáciu s výživovým terapeutom, ktorý vám pomôže vybrať diétu presne na mieru podľa individuálnych požiadaviek. Prekážkou nie sú ani alergie či iné výživové obmedzenia. Zdroj: Archív VP

Po akom čase môžeme očakávať prvé výsledky na váhe?

To je, samozrejme, veľmi individuálne. Niekomu sa za mesiac podarí schudnúť 1 kilo, inému 2 aj 4 kilá. Pokiaľ by ten úbytok bol väčší, spozornela by som, pretože príliš rýchle chudnutie môže signalizovať neadekvátne obmedzenie energetického príjmu a z dlhodobého hľadiska nemusí byť vhodné ani udržateľné.

V akých prípadoch sa môže stať, že naše telo „neprijme“ krabičkovú diétu a číslo na váhe nebude klesať? Ako to riešiť?

Krabičková diéta je v podstate akákoľvek strava zabalená do krabičiek, takže tam nie je žiadny rozdiel oproti tomu, keď človek upraví svoj jedálniček a sám si bude pripravovať jedlá. Jediné, čo sa môže stať je to, že výživové hodnoty krabičiek nebudú zodpovedať potrebnému príjmu a človek môže ostať hladný, alebo naopak, môže prijímať viac energie. Ak sa hmotnosť nehýbe, aj keď by mala, je dôležité pátrať po príčine. Je človek zdravý? Ako je na tom so športovými aktivitami? A čo spánok a stres? Je veľa toho, čo môže ovplyvňovať chudnutie, no pokiaľ sa vám nedarí dosiahnuť výsledky, môže vám pomôcť konzultácia s nutričným terapeutom, prípadne lekárske vyšetrenie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Rozhovory