Káva má množstvo zdravotných benefitov, no POZOR! Jednej veci sa treba VYVAROVAŤ

Zdroj: TASR/Roman Hanc, Freepik
Reklama

Káva je už dlhý čas jedným z najobľúbenejších nápojov ľudstva. Po vode je druhým najviac konzumovaným nápojom na svete. Nejde však len o pôžitok z jej konzumácie. Popri tom, že dodáva energiu, má aj svoje zdravotné výhody.

Čoraz viac výskumov sa zaoberá konzumáciou kávy a vplyvom kávy na ľudský organizmus. Vedci z univerzity v portugalskej Coimbre analyzovali údaje z 85 predchádzajúcich výskumov z celého sveta. Táto komplexná analýza potvrdzuje, že konzumácia kávy môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Výsledky ukazujú, že konzumácia troch šálok kávy denne môže predĺžiť život až o 1,84 rokov a zároveň zvýšiť obdobie takzvaného „zdravého života“, t. j. obdobia bez vážnych chorôb, uvádza vedecko-popularizačný portál Science Alert.

Universidade de Coimbra je najstaršia portugalská univerzita. Založil ju v roku 1290 portugalský kráľ Dinis I. Portugalský. V roku 2013 bola zapísaná a zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zdravšie starnutie

Biochemik Rodrigo Cunha, jeden z autorov štúdie pripomína, že pomerne často sa prehliada vplyv kávy na zdravé starnutie. Dodáva, že výsledky ukazujú, že káva podporuje tie biologické mechanizmy, ktoré počas starnutia slabnú alebo dokonca zlyhávajú, takže vplyvom kávy sa brzdí proces ich slabnutia.

Za posledných 20 rokov viac ako 50 výskumov po celom svete prinieslo nápadne konzistentné dôkazy, ktoré ukazujú, že pravidelná a primeraná konzumácia kávy znižuje riziko kardiovaskulárnych, onkologických i respiračných ochorení, konštatujú vedci v štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Ageing Research Reviews a na otvorenom vedeckom portáli ScienceDirect. Aj keď je vždy rizikom hovoriť o prínose jednej poživne izolovane od celkového spôsobu stravovania, predsa máme dôkazy, že pravidelná konzumácia kávy s mierou „pomáha udržiavať fungovanie svalstva, srdcovo-cievneho systému, mozgu a tiež imunitného systému“. Zároveň sa tak znižuje riziko najčastejších ochorení seniorského veku, napríklad srdcovo-cievnych problémov, cukrovky, demencie a podobne.

Vedci upozorňujú, že káva nie je všeliek. Avšak na základe vedeckých výsledkov môže byť užitočné konzumovať tri šálky kávy denne, aby sme podporili zdravé starnutie.

Treba však poznamenať, že je tu množstvo premenných, napríklad typ kávy, frekvencia konzumácie alebo životný štýl jednotlivcov. Prínosy kávy sa preto medzi jednotlivcami budú líšiť. Aj keď má káva svoje pozitívne účinky, vedci upozorňujú, že kľúčová je jej primeraná konzumácia. Nadmerný príjem kofeínu totiž môže mať vedľajšie účinky, ako napríklad úzkosť alebo poruchy spánku. Nadmernému pitiu kávy sa preto treba vyvarovať.

Kvalita života

Vedci poukazujú na to, že káva je bohatá na antioxidanty a ďalšie potenciálne bioaktívne látky, ktoré môžu zmierniť zápaly a podporovať metabolické procesy. Tieto vlastnosti môžu prispieť k zníženiu rizika chronických ochorení u pravidelných užívateľov kávy a tým aj k zlepšeniu kvalitu života.

Kritici by mohli tieto výsledky spochybniť argumentom, že výskum financovala spoločnosť Institute for Scientific Information of Coffee, ktorá je podporovaná veľkými medzinárodnými kávovými spoločnosťami. Avšak po prvé, toto nebol nový samostatný výskum izolovaný od predošlých, ale ide o analýzu výsledkov 85 predchádzajúcich výskumov z celého sveta, pričom metóda, postup i výsledky sú overiteľné. A po druhé, výsledky analýz, resp. závery štúdie sú v súlade s predchádzajúcimi výskumami. Už tieto predošlé výskumy napríklad zistili, že káva môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení a zmierniť negatívne účinky sedavého životného štýlu.

Dĺžka života sa zvyšuje, avšak dlhší život by mal byť sprevádzaný zdravotným stavom, ktorý zabezpečí kvalitu života aj vo vyššom veku. „Preto by sme sa mali snažiť aj o vyššiu kvalitu zdravotnej starostlivosti,“ upozorňujú vedci v uvedenej štúdii.

„Vieme, že svetová populácia starne rýchlejšie než kedykoľvek v minulosti. Preto je stále dôležitejšie preskúmať diétne intervencie, ktoré ľuďom potenciálne umožnia nielen žiť dlhší, ale aj zdravší život,“ zdôraznil jeden z autorov štúdie, biochemik Rodrigo Cunha.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie