Po minuloročnom zbere ale v lisovniach obvyklý ruch nepanoval. Príčinou zlej úrody bolo predovšetkým veľké sucho, ktoré postihlo väčšinu pestovateľských oblastí.
Gazdinky, ale aj gazdovia, ktorí v kuchyni siahajú po alternatíve v podobe olivového oleja sa zrejme dočkajú pozitívnych správ.
Po celosvetovo zlej úrode v roku 2024 a následnom až dvojnásobnom minuloročnom zdražení prospeli španielskym hájom jarné dažde. Oproti tomu na Sicílii si na hojnejší zber olív musia ešte počkať, do nového roka sa ale aj Taliani pozerajú s očakávaniami, píše denik.cz.
Navečer uzatvárali kohútiky
Taliansky pestovateľ, Giuseppe Gagliardo, si podobnú katastrofálnu úrodu ako v roku 2024 nepamätá. Olivy pestuje v horskom meste Petralia Sottana na severe Sicílie už tridsať rokov.
„Vždy býva jeden rok olív viac a ďalší menej. Ale predvlani boli olivy malé a červivé a minulý rok vôbec žiadne,“ popísal taliansky pestovateľ.
S podobnými problémami sa stretávali aj Gagliardovi známi. Keď niekto olivy mal, tak skutočne v malom množstve. Na Sicílii pritom olivy aspoň na vlastnú spotrebu pestuje takmer každý. Zo zhruba dvadsiatich svojich stromov Gagliardo obvykle získa dvadsaťpäť litrov oleja, čo pokrýva ročnú spotrebu širšej talianskej rodiny.
Staršie olivovníky ale plodia aj viac. „Olivy sa očesávajú v októbri, a potom ich ľudia odvážajú na lisovanie,“ priblížil.
Po minuloročnom zbere ale v lisovniach obvyklý ruch nepanoval. Príčinou zlej úrody bolo predovšetkým veľké sucho, ktoré postihlo väčšinu pestovateľských oblastí.
Ani z fontán, do ktorých bežne priteká voda zo sicílskych hôr, nič netieklo. „Prívod do domácností sa dokonca uzatváral o desiatej večer, aby mali dediny vôbec nejakú vodu,“ zaspomínal Gagliardo.
Čaká nás vydarenejšia sezóna?
Vody sa neušlo ani pre olivovníky, hoci jej pritom nepotrebujú veľa. Dôležitá je závlaha predovšetkým v marci a v apríli, keď stromy kvitnú.
Vlani v tejto dobe na Sicílii ale nepršalo vôbec. „Sám pestujem len pre vlastnú spotrebu. Moji známi, ktorí olej aj predávajú, ale museli o pätnásť až dvadsať percent zdražiť. Niektorí vlani ani nepredávali,“ povedal Gagliardo.
Tohtoročná sezóna by ale mohla byť podľa sicílskeho pestovateľa vydarenejšia. Už teraz na Sicílii vyvoláva optimizmus sneh, ktorý sa na horách talianskeho ostrova zatiaľ drží. Ten by mal zaistiť dostatok vody, až budú olivovníky na jar kvitnúť.
„Ak bude olív zase veľa, tak olej opäť zlacnie,“ verí Gagliardo.
Zlacnenie novšej úrody
V Španielsku bola na rozdiel od Sicílie úroda lepšia už vlani. „Španielskym hájom totiž prospeli jarné dažde,“ opísal hovorca českej Potravinárskej komory Marek Zemánek.
Veľkoobchodná cena olivového oleja preto už na konci minulého roka klesla na 5,5 eura za liter. Pred rokom pritom presahovala sumu 9 eur za liter.
Práve Španielsko dodáva do štátov Európskej únie 70 percent zo všetkého objemu olivového oleja na trhu, a bude teda podľa Zemánka hovoriť do cien aj v roku 2025. „Zákazník by cenový rozdiel mohol pocítiť v nadchádzajúcich týždňoch, kedy sa na trhu objaví novo spracovaná úroda,“ uviedol Zemánek.
Mixovali rôzne oleje
So zdražovaním sa pritom obchodníci minulý rok vyrovnávali reťazce rôznym spôsobom. Drahý a menej dostupný olivový olej nahrádzali napríklad ponukou lacnejšej alternatívy v podobe mixovaných olejov z olivového a iného rastlinného oleja alebo zaradili na pulty menšie balenie.
„Táto zmena sa stretla s veľmi pozitívnym ohlasom, pretože olivový olej zostáva jedným z najobľúbenejších,“ popísala hovorkyňa Tesca Iva Pavlousková.
Do budúcna ale Zemánek aj napriek súčasnému zlacňovaniu očakáva trend stúpajúcich cien, pretože kvôli zmenám klímy sa zníži produkcia v južných štátoch.
„Pestovatelia a výrobcovia sa v tamojších krajinách pripravujú na výkyvy počasia, investujú do nových technológií, ktoré im majú pomôcť sa prispôsobiť. To ale so sebou nesie nové náklady, ktoré sa pravdepodobne premietnu aj do cien produkcie,“ vysvetlil.