TOTO je TOP 10 slovenských JEDÁL, ktoré nám robia meno doma i vo svete! Získali certifikáty od renomovanej spoločnosti

syry bryndza
Ilustračné fotografie. Zdroj: FOTO TASR/Ján Krošlák
Reklama

Sú dôkazom našich tradičných receptov a kvalitných surovín. Slovenská kuchyňa sa môže pochváliť jedlami, ktoré nielenže výborne chutia, ale aj získali certifikáty od renomovanej spoločnosti. Tým si získali uznanie doma aj vo svete. Pozrite si, o ktorých jedlách je reč.

Naša kuchyňa je bohatá na tradície a originálne recepty, sa teší rastúcemu uznaniu nielen doma, ale aj v zahraničí. Mnohé slovenské jedlá získali certifikáty, ktoré potvrdzujú ich kvalitu a jedinečnosť. Tieto produkty nielenže obohacujú naše stoly, ale stali sa aj dôkazom slovenskej pohostinnosti a remeselného majstrovstva.

Prestížny časopis Taste Atlas vytvoril zoznam 12 slovenských jedál, ktoré by mal ochutnať každý. Pozrite sa, o aké jedlá ide.

Tu je zoznam TOP 10 slovenských jedál, ktoré si vyslúžili certifikáty a obľubu na medzinárodnej úrovni:

1. Slovenská Parenica

Parenica je tradičný slovenský parený syr, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Je charakteristická svojou jemnou chuťou a pružnou textúrou. Parenica je tvarovaná do špirály alebo „S“ tvaru a po vyformovaní je jemne údená. Tento syr je obľúbený po celom Slovensku, a jeho kvalita bola ocenená aj na medzinárodnej úrovni.

Slovenská Parenica | Local Cheese From Slovakia, Central Europe | TasteAtlas
Slovenská Parenica. Zdroj: DREAMSTIME

2. Slovenský oštiepok

Oštiepok je údený syr, ktorý pochádza z tradičných slovenských salašov. Je vyrábaný z ovčieho mlieka a je známy svojou výraznou chuťou a tvrdšou konzistenciou. Tento syr je ideálny ako desiata, súčasť rôznych jedál, ale aj ako samostatná pochúťka. Oštiepok je symbolom slovenskej pohostinnosti a jeho certifikácia podčiarkuje jeho výnimočnosť.

Slovenský Oštiepok | Local Cheese From Slovakia, Central Europe | TasteAtlas
Slovenský Oštiepok. Zdroj: SHUTTERSTOCK

3. Oravský korbáčik

Korbáčik je pružný, slaný syr, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka a je tradične viazaný do šnúrky. Tento produkt pochádza z Oravy a jeho výroba si zachováva staré tradičné postupy, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu. Je veľmi obľúbený pre svoju chuť a textúru, ktoré si získali uznanie doma i vo svete.

Oravský korbáčik | Local Cheese From Orava, Slovakia | TasteAtlas
Oravský korbáčik. Zdroj: SHUTTERSTOCK

4. Skalický trdelník

Skalický trdelník je sladké pečivo, ktoré sa pečie na otvorenom ohni a je známe svojím jedinečným tvarom. Trdelník je potretý cukrom a škoricou, čím získava svoju nezameniteľnú chuť. Tento slovenský dezert sa stal populárnym nielen v našich mestách, ale aj na medzinárodných trhoch. Jeho tradičný spôsob prípravy bol ocenený certifikátom pôvodu.

Skalický Trdelník | Traditional Sweet Pastry From Skalica, Slovakia | TasteAtlas
Skalický trdelník. Zdroj: SHUTTERSTOCK

5. Slovenská bryndza

Bryndza je klenotom slovenskej kuchyne, ide o mäkký syr vyrobený z ovčieho mlieka, ktorý sa často používa na prípravu halušiek, nátierok alebo do polievok. Je známa svojou výraznou chuťou a je považovaná za jeden z najdôležitejších produktov slovenskej gastronómie. Získala ochrannú známku, ktorá potvrdzuje jej tradičný pôvod a kvalitu.

Slovenská Bryndza | Local Cheese From Slovakia, Central Europe | TasteAtlas
Slovenská Bryndza. Zdroj: DREAMSTIME

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Z domova