Kto pamätá na syrové vyprážané, nech zdvihne ruku. Zlatisté placky, ktoré ležia na plátku veky, potreté horčicou a ozdobené surovou cibuľou. Predtým sa kupovali v mliečnych baroch alebo bufetoch. Vy si ich môžete pripraviť doma podľa nášho receptu.
Smaženky sa kedysi podávali v mliečnych baroch a bufetoch a stali sa nezabudnuteľnou súčasťou socialistickej kuchyne. Píše portál Plný hrniec. Ich popularita pramenila predovšetkým v ich jednoduchosti, dostupnosti a schopnosti rýchlo zasýtiť. Placky, ktoré sa len jemne opražili do zlatista. Boli potreté horčicou a ozdobené cibuľou. Bohužiaľ, dnes by ste túto špecialitu v stravovacích zariadeniach hľadali márne.
Smaženky sa tešili tak veľkej obľube najmä preto, že sa pripravovali rýchlo, boli cenovo dostupné a za pár minút vás dokázali zasýtiť. Skvelá chuť týchto plieškov sa takto stala nezabudnuteľnou spomienkou na obdobie, ktoré sa dnes často pripomína s nostalgiou. Aby sme si túto legendu oživili, pripravili sme si pre vás recept na pravé smaženky, ktoré vám zaručene spríjemnia deň.
Recept na tradičné smaženky:
Ingrediencie:
- 1 vajce
- 200 g eidamu
- 100 ml mlieka
- 125 g strúhanky
- rasca
- ½ strúčika cesnaku
- soľ
- olej na vyprážanie
- veka
- horčica
- cibuľa
- čerstvá alebo nakladaná paprika
Postup:
- Vajce rozklepneme do misky a pridáme mlieko, dobre premiešame vidličkou.
- Syr nastrúhame na jemno a pridáme k vajíčkovej zmesi. Dobre premiešame.
- Zmes ochutíme soľou a cesnakom, následne zahustíme strúhankou. Dôležité je, aby sme nenechali zmes príliš hustú ani príliš riedku – správne množstvo strúhanky zabezpečí tú správnu textúru smaženiek.
- Z pripravenej zmesi formujeme placky (karbonátky) hrubé maximálne 15 mm.
- Na panvici s horúcim olejom smažíme placky z oboch strán do zlatista.
- Hotové smaženky uložíme na plátok veky a podávame s horčicou, cibuľou a čerstvou paprikou.
Tento recept vám umožní na chvíľu sa vrátiť k starým dobrým časom a opäť ochutnať, čo všetci milovali v mliečnych baroch. Užite si túto rýchlu a chutnú pochúťku, ktorá nikdy nevyjde z módy!