V svetovej gastronómii existujú pokrmy, ktoré si svojím nezvyčajným vzhľadom či chuťou získali slávu, ale nie vždy v tom pozitívnom zmysle. V najnovšom rebríčku najhoršie hodnotených jedál portálu Tasteatlas pre rok 2025 sa objavujú zaujímavé kombinácie, ktoré mnohých šokujú.
Rebríček bol zostavený na základe 390 000 recenzií. I keď rebríčku dominujú severské krajiny, medzi najkritizovanejšie pokrmy sa dostali aj niektoré špeciality zo Slovenska a Česka. Nahliadnite na prvých top 5 jedál rebríčku pre rok 2025 a pozrite sa ktoré slovenské a české jedlá sa sem dostali.
1. Blodplättar – Tradičné škandinávske krvavé palacinky

Prvé miesto tento rok obsadili blodplättar, známe ako krvavé palacinky, sú tradičnou pochúťkou vo Švédsku, Fínsku a Nórsku. Pripravujú sa z bežného palacinkového cesta, do ktorého sa pridáva živočíšna krv, čo im dodáva charakteristickú tmavohnedú farbu.
Tieto palacinky môžu mať rôznu konzistenciu – niekedy sú tenké a podobné crêpes, inokedy menšie a žuvacie. Často sa obohacujú cibuľou a rôznymi koreninami, čo zvýrazňuje ich bohatú chuť.
Podávajú sa s čerstvými brusnicami alebo brusnicovým džemom, ktorý svojou sladkokyslou chuťou skvele dopĺňa výraznú chuť palaciniek. Vo Švédsku a Fínsku sú blodplättar bežne dostupné aj ako hotový výrobok v obchodoch.
2. Calskrove – kalorická bomba zo Švédska

Calskrove je pochúťka, ktorú vymyslela reštaurácia Tre Kronor v meste Skellefteå vo Švédsku. Toto jedlo kombinuje dve populárne klasiky – pizzu a hamburger. Ide o calzone pizzu plnenú hamburgermi (vrátane žemlí, oblohy a omáčok) a hranolkami.
Tento výtvor vznikol pre ľudí, ktorí sa po prehýrenej noci nevedeli rozhodnúť, či si dajú radšej pizzu alebo burger. Výsledkom je výdatná kombinácia, ktorá uspokojí obe chute naraz.
3. Svið – Islandská Delikatesa pre Odvážnych

Ak hľadáte jedinečný gastronomický zážitok, svið je jedným z najneobvyklejších jedál, ktoré môžete vyskúšať na Islande. Ide o tradičný pokrm pripravovaný z rozpolenej a oholenej ovčej hlavy, ktorá sa následne varí, až kým nie je dokonale mäkká. Proces prípravy začína opálením hlavy nad otvoreným ohňom, aby sa odstránila srsť, a končí pomalým varením, ktoré zvýrazní bohatú chuť mäsa.
Svið sa zvyčajne podáva s kašou z kvaky, rebarborovým želé a zemiakovou kašou, čo vytvára harmonickú kombináciu sladkokyslých a zemitých chutí. Tradične sa toto jedlo konzumuje najmä počas zimného sviatku Þorrablót, keď si Islanďania pripomínajú jedlá svojich predkov.
Tento pokrm vznikol v časoch, keď bolo dôležité využiť každú časť zvieraťa a nič nevyhadzovať. Aj keď mnohí tvrdia, že svið má vynikajúcu chuť, pre niektorých môže byť výzvou to, že sa musia svojmu jedlu pozrieť priamo do očí!
Odvážili by ste sa ochutnať svið?
4. Blodpalt – krvavé knedličky, Švédsko

Blodpalt sú výživné, tmavohnedé knedličky, ktoré pochádzajú zo severných oblastí Švédska a fínskej Laponska. Pripravujú sa z ražnej alebo jačmennej múky a zvieracej krvi. Kým v minulosti sa používala najmä krv sobov, dnes existuje množstvo regionálnych variantov s krvou rôznych zvierat, rôznymi koreninami a občas aj pridanými zemiakmi.
Niekedy sa plnia restovanou cibuľou a slaninou a často sa varia vo výrazných mäsových vývaroch. Tradične sa podávajú ako príloha spolu s opekanou slaninou alebo bravčovým mäsom, maslom a brusnicovým džemom.
5. Chapalele – tradičný chilský zemiakový chlieb

Chapalele je jednoduchý chilský chlieb, ktorý sa pripravuje len z dvoch hlavných ingrediencií – zemiakov a múky. Pochádza z ostrova Chiloé, kde sa tradične varí v curante – jamách v zemi, ktoré slúžia na prípravu jedla.
Okrem parenia sa však dá aj vyprážať, opekať na panvici alebo piecť. Hotový chapalele sa môže jesť samostatne ako desiata alebo sa podáva ako príloha k duseným pokrmom a mäsovým jedlám.
Slovenské a české jedlá v rebríčku
V minulosti sa do tohto rebríčka za naše končiny dostali aj napríklad obľúbené tradičné pochúťky ako kapustnica či sviečková od našich susedov. Tento rok sme obsadili 68. priečku s pokrmom, ktorý mnohých šokuje. Ide o smotanovú nátierku a jej variácie a rôzne dochutenia (bylinky, cesnak, cibuľa). Tento pokrm je typický taktiež pre našich českých susedov, ktorí v tomto nelichotivom rebríčku obsadili niekoľko miest.
Medzi stálice tohto zoznamu patria „zhnité“ zapáchajúce švédske ryby surströmming, ktoré sú obľúbenou výzvou pre turistov, exotické ovocie durian, ktoré má v Ázii pre svoj zápach zákaz vstupu do verejných budov a priestorov, filipínsky balut – nakladané vajce s nevyvinutým plodom kačice, či rôzne smažené larvy a hmyz.
Gastronómia ponúka širokú škálu chutí, no niektoré jedlá sú pre mnohých skôr výzvou než pochúťkou. Či už ide o jedlá s nezvyčajnými ingredienciami, silným zápachom alebo extrémnou textúrou, tieto špeciality často rozdeľujú ľudí na tých, ktorí ich milujú, a tých, ktorí sa im radšej vyhnú. Napriek tomu sú pre mnohé kultúry dôležitou súčasťou tradícií a kulinárskeho dedičstva. Skutočná „chuťová odvaha“ závisí len od toho, ako ďaleko ste ochotní zájsť!