TOTO sú tipy, ako SKLADOVAŤ potraviny tak, aby vydržali čo najdlhšie! Tvrdia to samotní ODBORNÍCI

Tipy na uchovanie potravín a úsporu energie
Tipy na uchovanie potravín a úsporu energie. Zdroj: Unsplash/Darrien Staton, Freepik
Reklama

Odborníci odporúčajú rozmrazovať potraviny v chladničke, nielen kvôli ich čerstvosti, ale aj kvôli úspore energie.

Tento tip pochádza zo stránky Life Before Plastic, ktorá zostavila najlepšie rady na skladovanie potravín.

„Je jednoduché plytvať jedlom, keď neviete, ako ho správne skladovať,“ píše sa v článku. „Koľkokrát ste zabudli na vrecko húb, až kým nebolo neskoro? Alebo vám zvädol špenát a začal nepríjemne zapáchať v chladničke? Stáva sa to každému.“

Vyhadzovanie potravín však znamená nielen stratu peňazí, ale aj negatívny vplyv na životné prostredie. Správne skladovanie pomáha udržať potraviny dlhšie čerstvé, znižuje energetické náklady a minimalizuje odpad.

Jedným z užitočných tipov je nechať mrazené potraviny rozmrazovať v chladničke.

„Keď do chladničky vložíte zmrazený produkt, pomáha ochladiť jej vnútorný priestor, čím zníži spotrebu energie potrebnú na udržanie ostatných potravín v chlade,“ odporúča stránka. Tento spôsob zároveň zabezpečí postupné a bezpečné rozmrazovanie.

Ďalšie užitočné rady zahŕňajú:

Bylinky uchovávať vo vode, mrkvu v nádobe s tekutinou

Čerstvé bylinky, špargľa a zelená cibuľka vydržia dlhšie, keď majú orezaný spodok a vložia sa do pohára s vodou. Pre extra starostlivosť ich omotajte vlhkou papierovou utierkou, aby ste zabránili vädnutiu.

Z mrkvy zase odrežte zelené vrchy a vložte ich do pohára studenej vody do chladničky, aby zostali čerstvé. Zelené vrchné časti absorbujú vlhkosť a nasajú všetku vodu, ak ich neodrežete. Studená voda zachováva chrumkavosť mrkvy.

Huby skladovať v papierovom vrecku

Huby obsahujú veľa vody a musia vedieť dýchať, aby neboli slizké a kašovité.

Zdroj: Unsplash/ Andrew Ridley

Ak ich vložíte do papierového vrecka, zachováte ich čerstvosť a zachovajú ich pevné a plné chuti.

Syr vo voskovom obale

Syr potrebuje dýchať! Vloženie syra do plastového vrecka alebo fólie nie je ideálne na zachovanie čerstvosti. Môže vyschnúť a získať zvláštnu chuť, keď nemôže dýchať. Zabalenie syra do voskového obalu alebo pergamenového papiera je ideálne na zachovanie jeho chuti.

Listovú zeleninu zabaliť do papierovej utierky

Aby ste predišli a znížili tvorbu hlienu, ktorý sa hromadí, keď sa zelenina začne kaziť, vložte do vrecka so zeleninou utierku alebo papierovú utierku, aby nasiakla vlhkosť a uchovala šalát čerstvý.

Zemiaky do vrecka spolu s jablkom

Zemiaky ponechané na horúcom mieste môžu splesnivieť. Keď sa zemiaky uchovávajú v správnych podmienkach, môžu sa skladovať až niekoľko mesiacov.

Zdroj: Pixabay/Carola68

Používame bavlnenú tašku na produkty. A zase plyn, ktorý jablká uvoľňujú, udržuje zemiaky čerstvé a zabraňuje ich klíčeniu. Nikdy nedržte cibuľu a zemiaky spolu, pretože to podporuje klíčenie zemiakov.

Zvyšky jedál prikrývať vzduchotesnými krytmi

Nezakryté zvyšky môžu zatuchnúť a vyschnúť v chladničke. Zakrytie zvyškov strečovými viečkami bez plastov zachováva textúru a chuť jedla. Nehovoriac o tom, že nechcete, aby všetko vo vašej chladničke voňalo ako tá praženica, ktorú ste urobili včera!

Avokáda skladovať v uzavretých nádobách

A čo sa týka avokáda? Akonáhle je nakrájané, začne oxidovať a hnednúť. Predísť tomu môžete skladovaním vo vzduchotesnej nádobe.

Vzduchotesné veko zabraňuje prílišnej oxidácii avokáda a zachováva si zelenú farbu. Udržujte kôstku vo vnútri avokáda alebo v guacamole, aby ste zabránili zhnednutiu!

Bobuľové ovocie umývať roztokom jedného dielika octu a troch dielikov vody, aby vydržalo dlhšie čerstvé

Zdá sa, že bobule sú naozaj rýchlo plesnivé.

Zdroj: Pixabay/ChiemSeherin

Tento trik s octom a vodou zabíja baktérie a zabraňuje plesniam. Nezabudnite potom bobule opláchnuť studenou vodou, aby ste sa zbavili akéhokoľvek pretrvávajúceho zápachu alebo chuti octu.

Čili papričky mraziť v silikónových vreckách alebo sklenených nádobách

Namiesto toho, aby ste ich nechali pokaziť v chladničke, vložte ich do sklenenej nádoby alebo silikónového vrecka do mrazničky, aby vydržali čerstvé tak dlho, ako budete potrebovať.

Stonky banánov obaliť voskovým obalom

Obalenie stoniek banánov voskovým obalom bráni ovociu uvoľňovať plyn, ktorý im pomáha dozrieť. Ak si chcete banány uchovať dlhšie, tento trik im zabráni dozrieť skôr, ako ich budete môcť zjesť. Ďalší trik – ak sú vaše banány príliš zrelé, vložte ich do mrazničky a pripravte si z nich lahodnú vegánsku zmrzlinu!

Orechy skladujte v mrazničke

Vedeli ste, že orechy sa môžu pokaziť, keď sú vystavené teplu a slnečnému žiareniu? Pri takom drahom občerstvení nechcete oriešky vyhadzovať skôr, ako si ich ochutnáte.

Zdroj: Pixabay/ helee54

Ak kupujete orechy vo veľkom, majte so sebou vrecko, ktoré zjete do niekoľkých dní a zvyšok vložte do mrazničky, aby zostal čerstvý.

Stopkový zeler zabaliť do hliníkovej fólie

Môže byť naozaj hanba, keď si idete pochutnať na zelerovej tyčinke, ktorá je mäkká bez chrumkavosti. Aby ste tomu zabránili, pred uložením do chladničky zabaľte zeler do hliníkovej fólie, aby zostal chrumkavý. Ak sa stane kašovitým, zeler môžete vždy použiť na prípravu domáceho zeleninového vývaru.

Keď potrebujete niečo rozmraziť, dajte to do chladničky

Ak viete, že budete používať niečo, čo máte uložené v mrazničke, dajte to na deň alebo cez noc do chladničky rozmraziť. Vloženie mrazeného predmetu do chladničky pomáha ochladiť spotrebič a potom nepotrebuje toľko energie, aby udržal zvyšok vašich potravín studený. Pomáha to znížiť váš účet za energiu a rozmrazovať jedlo zdravou rýchlosťou, aby sa nepokazilo.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti