Tento produkt Slováci veľmi obľubujú a každý deň si ho niekto z nás odnesie vo svojom nákupnom košíku. Tentoraz sme sa preto detailnejšie pozreli na mliečny výrobok, ktorý je v súčasnosti veľmi populárny, a mnohí čitatelia a sledovatelia nás žiadali o jeho otestovanie.
Jogurty nájdete v každých potravinách, my sme si výber zúžili na tie smotanové s ovocnou príchuťou. V texte sa okrem detailov jednotlivých výrobkov pozrieme aj na to, aký je vlastne rozdiel medzi “jogurtom” a “smotanovým jogurtom”.
Na testovanie sme vybrali smotanové jogurty s ovocnou zložkou. Smotanový jogurt je typický tým, že obsahuje dve hlavné zložky: mlieko a smotanu. V niektorých výrobkoch je smotana na prvom mieste, v iných zasa na druhom.
Smotana dodáva jogurtu krémovosť a zvyšuje množstvo tuku v produkte. V jogurtoch sa zásadne používa pasterizovaná smotana a mlieko. Keďže ide o mliečny výrobok, jogurty sú aj zdroj vápnika a obohacujú náš mikrobióm vďaka prítomnosti jogurtovej kultúry.
V prípade, že ide o ochutený jogurt, je dôležité pozrieť sa aj na ochucujúcu zložku, čo sme tiež detailne rozobrali vo výsledkoch testovania.
Ako testovanie dopadlo?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)