Dnes už nemusíme čakať na sezónu, aby sme si dopriali tie najvýživnejšie potraviny. Vďaka globalizovanému trhu a moderným spôsobom skladovania sú dostupné po celý rok a pre zdravie navyše nenahraditeľné.
Obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a zdravých tukov, ktoré posilňujú imunitu, zlepšujú trávenie a podporujú mozgové funkcie.
Medzi najlepšie patria avokádo, losos, špenát, čučoriedky či quinoa – každá z týchto potravín ponúka jedinečný mix živín pre zdravie tela aj mysle. Ktoré ešte čo najčastejšie zahrnúť do svojich jedál?
Tekvica
Tekvica je bohatá na vitamíny A a C, ktoré podporujú imunitný systém. Jej semienka obsahujú zinok, železo a omega-3 mastné kyseliny, prispievajúce k zdraviu srdca a mozgu. Tekvicu môžete využiť v polievkach, pyré alebo ako pečenú prílohu.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky, najmä bataty obsahujú beta-karotén, vitamín C a vlákninu, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres a podporujú zdravie mozgu. Môžete ich piecť, variť alebo pridať do rôznych pokrmov.
Granátové jablko
Je silným zdrojom antioxidantov, ktoré podporujú zdravie srdca a imunitného systému. Jeho šťavnaté semená môžete pridať do šalátov, jogurtov alebo konzumovať samostatne.
Kapusta a kel
Bohaté na vitamíny K, C a antioxidanty, podporujú imunitu a trávenie. Skvele sa hodia do polievok, šalátov alebo na dusenie.
Hrušky
Obsahujú veľa vlákniny a antioxidantov, podporujú zdravie čriev a srdca. Môžete ich jesť čerstvé, pečené alebo pridať do dezertov.
Brusnice
Sú plné antioxidantov a pomáhajú pri prevencii infekcií močových ciest. Skvele sa kombinujú s pečeným mäsom alebo v ovocných omáčkach.
Orechy
Najmä vlašské, lieskové, mandle sú zdrojom zdravých tukov, vitamínu E a bielkovín. Skvelé na občerstvenie, do šalátov alebo ako prísada do pečiva.
Huby
Obsahujú vitamíny skupiny B, minerály a majú nízky obsah kalórií. Vynikajúce do omáčok, polievok a na grilovanie.
Cvikla
Plná železa a antioxidantov, podporuje prekrvenie mozgu. Môže sa jesť pečená, surová v šaláte alebo vo forme polievky (napríklad v boršči).
Semiačka
Najmä tekvicové a slnečnicové sú dostupné a výhodné stále a obsahujú horčík, zinok a omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre srdce a mozog.
Škorica a zázvor
Majú protizápalové účinky a pomáhajú pri nachladnutí. Skvele sa hodia do čajov, kaší alebo pečiva.
Jablká
Jablká sú výborným zdrojom vlákniny a vitamínov, podporujúcich trávenie a celkové zdravie. Sú všestranné a môžete ich konzumovať surové, pečené alebo pridať do šalátov a dezertov.
VÝŽIVNÉ RECEPTY NA CELÝ ROK
Krémová tekvicová polievka
- Potrebujete: tekvicu Hokkaido, cibuľu, cesnak, vývar, smotanu, muškátový oriešok
- Postup: Opečte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú tekvicu a zalejte vývarom. Po uvarení rozmixujte a dochuťte.
Šalát s pečenou cviklou a kozím syrom
- Potrebujete: cviklu, kozí syr, vlašské orechy, rukolu, olivový olej, balsamico
- Postup: Cviklu upečte v rúre, nakrájajte a zmiešajte so syrom, orechmi a rukolou. Pokvapkajte olejom a balsamicom.
Sladké zemiaky s medom a rozmarínom
- Potrebujete: sladké zemiaky, med, olivový olej, rozmarín, soľ
- Postup: Nakrájané zemiaky premiešajte s olejom a medom, dochuťte soľou a rozmarínom, pečte na 200 °C do chrumkava.
Pečené jablká plnené orechmi a škoricou
- Potrebujete: jablká, vlašské orechy, škoricu, med, hrozienka
- Postup: Jablká vydlabte, naplňte zmesou orechov, škorice a medu. Pečte pri 180 °C asi 20 minút.
Tekvicový koláč so škoricou a orechmi
- Potrebujete: tekvicové pyré, múku, vajcia, škoricu, hnedý cukor, maslo
- Postup: Zmiešajte ingrediencie, nalejte do formy a pečte pri 180 °C asi 40 minút.