Makrela, kedysi považovaná za udržateľnú voľbu medzi morskými rybami, čelí dramatickému úbytku populácie. Dôvodom je nadmerný výlov zo strany krajín ako Nórsko či Spojené kráľovstvo. Odborníci z britskej organizácie Marine Conservation Society odporúčajú spotrebiteľom hľadať alternatívy.
Makrela už nie je „zelenou“ voľbou
Ako uvádza britský denník The Guardian, organizácia Marine Conservation Society (MCS) vo svojej každoročnej správe Good Fish Guide upozorňuje na alarmujúci stav zásob makrely v severovýchodnom Atlantiku. Po rokoch, kedy bola makrela považovaná za ekologicky prijateľnú voľbu, je jej populácia podľa MCS na pokraji kolapsu.
Odborníci bijú na poplach
„Je znepokojujúce sledovať, ako rýchlo klesá početnosť druhu, ktorý bol kedysi udržateľný. Makrela je pod obrovským tlakom kvôli nadmernému rybolovu zo strany viacerých krajín,“ uviedla Alice Moore, manažérka sprievodcu Good Fish Guide. Podľa nej je potrebné, aby britská vláda urgentne spolupracovala s ostatnými krajinami na zosúladení výlovu s vedeckými odporúčaniami.
Hodnotenie makrely sa zhoršilo
Systém hodnotenia MCS rozdeľuje ryby podľa farieb: zelená znamená najlepšiu voľbu, oranžová potrebu zlepšenia a červená ryby, ktorým sa treba vyhnúť. Makrela lovená vlečnými sieťami v severovýchodnom Atlantiku bola nedávno preradená z úrovne 3 na 4 – teda do kategórie „neodporúča sa“. Lov pomocou háčika a vlasca sa síce hodnotí o niečo lepšie, ale aj ten si pohoršil z 2 na 3.
Krajiny prekračujú odporúčané limity výlovu
Podľa MCS štáty ako Nórsko, Island, Faerské ostrovy a Spojené kráľovstvo každoročne prekračujú odporúčané limity výlovu makrely. V rokoch 2020 až 2024 boli tieto limity v priemere až o 39 % vyššie, než odporúčali vedci. Od roku 2009 boli v niektorých rokoch prekročené až o 80 %.
Alternatívy k makrele: sleď, sardinky, mušle
MCS odporúča spotrebiteľom siahnuť po trvalo udržateľných alternatívach – ako je napríklad sleď z oblasti Severného mora a východného Lamanšského prielivu, sardinky z Cornwallu či mušle pestované vo Veľkej Británii, ktoré sú považované za ekologicky najšetrnejšiu možnosť.
Zodpovednejšie rybárčenie a nakupovanie
Okrem výberu druhov rýb MCS odporúča aj zmenu prístupu pri ich nákupe. Namiesto supermarketov odporúčajú lokálnych predajcov, ktorí ponúkajú čerstvé, sezónne a miestne ulovené ryby. Výhodou je aj nákup celých rýb – ako platesy či morského jazyka – ktoré sú cenovo výhodnejšie a plnohodnotne využiteľné.