Bez ohľadu na to, ako ovocie skladujete, zdá sa, že nikdy nevydrží po celú dobu trvanlivosti. Pár tipmi si môžete zaistiť dlhšiu trvanlivosť.
Uskladňovanie ovocia, aby v domácnosti vydržalo čo najdlhšie, je vždy výzvou. Čerstvé banány, ktoré zhnijú behom dvoch-troch dní a rovnako rýchlo sa pokazia aj jahody.
Návod na dlhotrvajúce čerstvé jahody
Keďže sa pomaly naplno rozbieha sezóna tohto sladkého, červeného a šťavnatého ovocia, bežne sa uvádza, že trvanlivosť jahôd pri uskladnení v chladničke sú tri až sedem dní, zvyčajne však začnú hniť už skôr.
Bez ohľadu na to, ako ovocie skladujete, zdá sa, že nikdy nevydrží po celú dobu trvanlivosti. Ako píše Express, našťastie existuje návod, ako zabezpečiť, aby chutné jahody vydržali čo dlhšie.
„Na dosiahnutie najlepších výsledkov [odporúčame], aby ste svoje neumyté jahody chladili v ich pôvodnej nádobe až na päť dní,“ dodáva Frances Dillard, viceprezidentka marketingu v spoločnosti Driscoll’s.
„Vždy sa uistite, že bobule dáte chladiť čo najskôr a udržíte ich čo najsuchšie,“ navrhuje Dillard. „Najlepšie je skladovať ich pri teplote 0 až 1 stupeň Celsia.“
Pred uskladnením jahôd v chladničke býva občasnou praxou umývanie bobúľ. To však môže zvýšiť vlhkosť, čo spôsobí, že splesnivejú rýchlejšie.
Udržujte ich čo najsuchšie
Ďalším krokom, na ktorý by si mali dávať pozor milovníci jahôd, je umiestnenie a zabalenie. Odborníčka Nichole Dandrea-Russert upozorňuje:
„Jahody skladujte v zásuvke vašej chladničky v pôvodnej plastovej nádobe alebo opakovane použiteľnom plastovom vrecku, ktoré je mierne otvorené alebo má vzduchové otvory, aby sa udržala vlhkosť. Umývanie jahôd pred ich uskladnením dodá viac vlhkosti, čo môže spôsobiť rýchlejšie skazenie a urobiť z nich živnú pôdu pre plesne.“
Najlepší spôsob, ako uchovať jahody, je udržiavať ich čo najsuchšie, kým ich nebudete chcieť konzumovať. Keď ste pripravení ich použiť, opláchnite ich pod studenou vodou so stále nasadenými listami a stonkami, a potom ich osušte papierovou utierkou.
Okrem dátumu trvanlivosti sa riaďte sfarbením jahôd. „Nekonzumujte jahody, ktoré majú zmenenú farbu s veľkými zelenými alebo bielymi plochami, ktoré zmäkli, alebo ak sú slizké či plesnivé. Nenechávajte jahody mimo chladničky, pokiaľ ich práve nejete.“
Potravinová stránka Simply Recipes dodáva, že „jahody by ste mali schladiť do dvoch hodín po umytí a narezaní.“