Ako dosiahnuť výborný cheesecake? Stačí pridať túto jednu ŠPECIÁLNU surovinu!

koláč, pečenie
Zdroj: Pixabay.com/JillWellington, Freepik
Reklama

Aj keď sa môže cheesecake na prvý pohľad zdať náročný, s jednoduchým receptom a jednou špeciálnou surovinou ho zvládne pripraviť aj začiatočník. Austrálska cukrárka Jessica Holmes prezrádza, ako sa jej podarilo vytvoriť krémový, jemný a dokonale upečený cheesecake – a celé tajomstvo tkvie v kyslej smotane. Informuje o tom portál Express.co.uk.

Trik spočíva v kyslej smotane

Kyslá smotana možno neznie ako tradičná ingrediencia do dezertu, no podľa Jessicy Holmes, zakladateľky blogu Sweetest Menu, ide o kľúčový prvok. „Mám mnoho krásnych spomienok na cheesecaky z USA, ale tento pečený cheesecake s kyslou smotanou si ľahko pripravíte aj doma. A chutí božsky – ako z luxusnej reštaurácie,“ uviedla. „Má hustú a krémovú konzistenciu s jemne kyslastou chuťou vďaka čerstvej citrónovej šťave a bohatosti, ktorú dodáva kyslá smotana.“

Prečo pridať kyslú smotanu?

Kyslá smotana je plná vlhkosti, tuku a kyslosti – práve tieto vlastnosti pomáhajú rozkladať bielkoviny počas pečenia a vytvoriť jemnejšie a hladšie cesto. To zároveň zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla a zníži riziko praskania či vysušených okrajov počas pečenia.

„Cheesecaky sa ľahko vysušia alebo prasknú, hlavne ak s nimi nemáte veľa skúseností. Pridanie kyslej smotany však pomáha zabezpečiť rovnomerné prepečenie a vyváženú konzistenciu,“ vysvetľuje Holmes.

Recept: Cheesecake s kyslou smotanou

Ingrediencie:

  • 300 g maslových sušienok
  • 115 g masla (rozpusteného)
  • 500 g plnotučného krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 60 ml kyslej smotany

Na ozdobenie:

  • 60 ml kyslej smotany
  • čerstvé lesné ovocie (maliny, čučoriedky, jahody)

Postup:

Príprava korpusu: Sušienky rozmixujte na jemný prášok a zmiešajte s rozpusteným maslom. Zmes natlačte do formy s priemerom cca 20 cm a dajte na 10 minút predpiecť pri 180 °C.

Plnka: V miske zmiešajte krémový syr, cukor, citrónovú šťavu a vanilku. Po jednom pridávajte vajcia. Nakoniec vmiešajte škrob a kyslú smotanu.

Pečenie: Nalejte plnku na predpečený korpus a pečte pri 150 °C asi 50 – 60 minút. Stred by mal byť mierne trasľavý. Po dopečení nechajte koláč dôjsť v rúre s pootvorenými dvierkami.

Chladenie a ozdoba: Po vychladnutí potrite vrch zvyšnou kyslou smotanou a dozdobte čerstvým ovocím. Pred podávaním nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny v chladničke, ideálne cez noc.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti