TRADIČNÉ Veľkonočné jedlá: Prečo sa na Veľkú noc jedol CHREN, šunka a žihľava? Odpoveď vás PREKVAPÍ!

Veľká noc, Ilustračné foto
Zdroj: Unsplash, TASR, Canva
Reklama

Veľká noc bola a dodnes je jedným z najvýznamnejších sviatkov v tradičnom slovenskom kalendári. Nielenže symbolizuje duchovnú obnovu a zmŕtvychvstanie, ale zároveň uzatvára obdobie pôstu a otvára brány jari a nového života. Je to čas, keď sa stretávajú duchovné, poľnohospodárske aj spoločenské prvky do jedného veľkolepého celku.

Jedným z hlavných nositeľov týchto významov bolo a je jedlo – to, čo sa počas sviatkov varilo, pieklo a servírovalo, nieslo hlboký symbolický význam. Píše o tom portál Najmama.

Pôstne obdobie a jeho význam v kuchyni

Štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou znamenal prísne obmedzenia v strave. Zo stolov sa vytratilo mäso, vajcia, mliečne výrobky aj sladkosti. Výživa sa zameriavala na jednoduché, dostupné potraviny – kapustu, zemiaky, strukoviny, obilie či sušené ovocie. Často sa pripravovali kaše a múčne jedlá ako fučka, chamuľa alebo papcúň.

Aj náboženské aj praktické dôvody viedli k pôstu. Po zime boli zásoby obmedzené a úroda ešte ďaleko.

Zelený štvrtok: Príroda vstupuje do kuchyne

Zelený štvrtok bol spojený s konzumáciou „zelených“ jedál. Do jedálnička vstupovali prvé jarné bylinky – žihľava, špenát, šťaveľ, mladý kel. Verilo sa, že ich konzumácia prinesie zdravie na celý rok.

Vyhýbalo sa maku – ten vraj prinášal lenivosť.

Veľký piatok: Jednoduchosť, ticho a duchovné sústredenie

Veľký piatok bol najprísnejším dňom pôstu. Niekde sa celý deň nejedlo vôbec, inde len suchý chlieb a voda. Tento deň mal byť v úplnej pokore. Strava sa pripravovala bez vôní, bez tukov, aby nič nerušilo duchovnú atmosféru.

Biela sobota: Príprava na sviatky a prvé vône hostiny

Aj keď formálne stále pôst, v kuchyni už všetko voňalo sviatkami. Varila sa šunka, piekli koláče, pripravovali vajcia. Veľkonočná baba – plnka z chleba, vajec a byliniek – bola tradičným prechodom k hojnosti.

Veľkonočná nedeľa: Sviatočný stôl plný symbolov

Všetko, čo bolo počas pôstu zakázané, sa teraz dostávalo na stôl. Klobásy, vajíčka, chren, údené mäso, koláče – každý prvok mal význam. Vajíčko ako nový život, chren ako sila, šunka ako odmena. Mazance a calty niesli symbol slnka, jednoty, rodiny.

Na východnom Slovensku sa pripravovala aj pascha – sladká tvarohová pochúťka, často bohato zdobená.

Veľkonočný pondelok: Veselosť, šibačka a studené misy

Pondelok bol v znamení oblievania, šibania, pohostenia. Chlapci obchádzali dievčatá, tie ich odmeňovali pohostením a kraslicami. Na stoloch boli studené misy z toho, čo ostalo – šunka, vajcia, koláče, nátierky. Nič sa nevyhadzovalo – zvyšky posväteného jedla sa starostlivo uchovávali alebo použili ako požehnanie.

Symbolika a kontinuita

Veľkonočné jedlá na Slovensku nie sú len o chuti, ale najmä o odkaze. Každá surovina, každé jedlo nesie význam. Spájajú rodiny, uctievajú cyklus prírody a pripomínajú zázrak života.

 

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti