Šokujúci vedecký objav: Za rakovinou čriev u mladých môže stáť TENTO nečakaný vinník!

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik
Reklama

Vedci sa domnievajú, že za nárastom rakoviny čriev u mladších osôb môže byť nebezpečný toxín v baktérii E. coli, ktorý zanecháva genetický podpis v DNA a môže spôsobiť vznik rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov. Nová štúdia ukazuje, že vystavenie tomuto toxínu v detstve môže byť kľúčovým faktorom pre vznik kolorektálneho karcinómu.

Neviditeľný vinník rakoviny čriev

Vedci tvrdia, že za vznikom rakoviny čriev u mladších ľudí môže byť vystavenie toxínu kolibaktínu, ktorý produkuje baktéria E. coli, píše časopis Nature. Tento toxín, na rozdiel od kmeňa, ktorý spôsobuje hnačky, môže poškodiť DNA a zanechať v nej stopy vedúce k rakovine, uviedla v tlačovej správe organizácia Cancer Research.

Zistenia z globálnej štúdie podporujú teóriu toxínu

Medzinárodný výskum,  ktorý realizoval tím The Mutograph, analyzoval genomy pacientov z 11 krajín. Odhalil, že toxín kolibaktínu bol u mladších pacientov diagnostikovaných s rakovinou čriev 3,3-krát častejší. Zaujímavé je, že tento toxín sa vyskytuje častejšie v krajinách, kde je výskyt rakoviny čriev vyšší.

Mutácie a ich vplyv na mladších pacientov

Štúdia naznačuje, že vystavenie kolibaktínu v ranom veku môže spôsobiť mutácie, ktoré vedú k rakovine už vo veku 40 rokov, a to o niekoľko desaťročí skôr, než je obvyklé. Tento objav môže zmeniť spôsob, akým sa pristupuje k prevencii kolorektálneho karcinómu.

„Tieto mutačné vzory sú akýmsi historickým záznamom v genomu a poukazujú na to, že vystavenie kolibaktínu v ranom veku je hnacou silou časného vzniku ochorenia,“ povedal jeden z autorov štúdie Ludmil Alexandrov.

Mutácie vznikajú väčšinou do desiateho roku života. „Ak niekto získa niektorú z týchto mutácií do 10 rokov, môže byť o desiatky rokov napred, pokiaľ ide o vznik kolorektálneho karcinómu, a ochorieť naň vo veku 40 rokov namiesto 60 rokov,“ dodal Alexandrov.

Budúce smerovanie výskumu a súvislosti so stravou

Vedci sa teraz zameriavajú na ďalšie štúdie, ktoré by mali objasniť, ako presne toxín ovplyvňuje vznik rakoviny a či má jeho vystavenie niečo spoločné so stravovacími návykmi, píše Daily Mirror.

„Naším pôvodným cieľom bolo preskúmať globálne vzorce kolorektálneho karcinómu, aby sme pochopili, prečo je v niektorých krajinách výskyt oveľa vyšší ako v iných. Keď sme sa však začali hlbšie zaoberať dátami, jedným z najzaujímavejších a najpozoruhodnejších zistení bolo, ako často sa mutácie súvisiace s kolibaktínom objavovali u prípadov s časným začiatkom ochorenia,“ vysvetlil jeden z autorov Marcos Diaz-Gay.

Výskum môže poskytnúť kľúčové informácie pre prevenciu tohto závažného ochorenia.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie