Mnohí odmietajú užívať doplnky stravy a sústredia sa iba na bežnú stravu či vypestované ovocie a zeleninu. Nová štúdia v časopise Nutrients však prišla so zistením, že užívanie jedného bežného vitamínu by mohlo znížiť riziko vzniku špecifickej rakoviny.
V prípade takzvaného slnečného vitamínu D výskumníci odhalili, že tento doplnok by mohol byť mimoriadne dôležitý pri prevencii aj liečbe kolorektálneho karcinómu, píše Unilad.
Analýza vplyvu vitamínu na riziko rakoviny
Rakovina hrubého čreva začína v hrubom čreve alebo konečníku, ktoré je zakončením hrubého čreva. Mnohé druhy kolorektálneho karcinómu začínajú ako výrastok nazývaný polyp.
Polypy sú bežné a väčšinou nezhubné, ale niektoré sa môžu časom prerásť do formy rakoviny. Za posledné desaťročie sa výskyt kolorektálneho karcinómu u mladých ľudí zvýšil, hoci nateraz nie sú úplne jasné príčiny jeho vzniku.
Podľa novej štúdie by vitamín D mohol byť účinný pri prevencii tejto rakoviny. Výskum, ktorý sa uskutočnil v Maďarsku, umožnil vedcom analyzovať vplyv vitamínu na riziko rakoviny a zápal.
„Najdôležitejším zistením je, že vitamín D hrá kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe kolorektálneho karcinómu,“ povedal autor štúdie János Tamás Varga.
„Náš výskum jasne podporuje silnú koreláciu medzi hladinami 25-hydroxyvitamínu D (primárnej formy vitamínu D) a výsledkami liečby rakoviny,“ ozrejmuje.
Nedostatok vitamínu v Európe
Podľa výskumu je nedostatok vitamínu D spojený so zvýšeným rizikom kolorektálneho karcinómu, zatiaľ čo pacienti s kolorektálnym karcinómom a nižšími hladinami vitamínu D mali horšiu prognózu.
Výskumníci však zistili, že užívanie vitamínu u pacientov zlepšilo mieru prežitia. „Nedostatok vitamínu D je silne spojený so zvýšeným rizikom kolorektálneho karcinómu, pričom viaceré epidemiologické štúdie ho zdôrazňujú ako významný rizikový faktor,“ vysvetľuje štúdia.
Štúdia tiež zdôraznila, aká zraniteľná je spoločnosť voči nedostatku vitamínu, najmä v Európe. „Určité populácie sú obzvlášť zraniteľné voči nedostatku vitamínu D. Mestské populácie, kde znečistenie ovzdušia a hustá infraštruktúra obmedzujú vystavenie slnečnému žiareniu, sú vystavené väčšiemu riziku,“ vysvetľuje štúdia.
„V Európe zostáva nedostatok vitamínu D významným problémom. Údaje naznačujú, že 18 % populácie má hladinu vitamínu D v tele pod 30 nmol/l, zatiaľ čo 53 % má hladinu pod 50 nmol/l… Približne 40 % Európanov má nedostatok vitamínu D, pričom 13 % je klasifikovaných ako závažný nedostatok,“ uvádza štúdia.
Aká je ideálna dávka?
Vitamín D posilňuje zdravie kostí a svalov, podporuje imunitný systém a hrá dôležitú úlohu v nervovom systéme. Aká je odporúčaná dávka na užívanie?
Najlepšie je najskôr sa poradiť so svojím lekárom – ktorý vám môže poradiť na základe stavu vášho organizmu. Hlavná autorka Dr. Monika Fekete hovorí, že „na základe nášho výskumu odporúčame, aby si osoby s vysokým rizikom kolorektálneho karcinómu sledovali hladinu vitamínu D a v prípade potreby užívali denný doplnok vitamínu D v množstve 1000 – 4000 IU, najmä osoby s nízkou hladinou vitamínu D.“
Fekete dodáva, že „optimálne dávkovanie by malo byť prispôsobené zdravotnému stavu jednotlivca a aktuálnej hladine vitamínu D.“
„Celkovo vitamín D zohráva zásadnú úlohu vo fungovaní mnohých systémov a fyziologických procesov. Široká škála účinkov zdôrazňuje dôležitosť vitamínu D pre udržanie zdravia a podčiarkuje jeho ochrannú úlohu v prevencii chronických ochorení vrátane rakoviny,“ uzatvárajú odborníci v štúdii.