Erytritol, bežne používané nízkokalorické sladidlo, ktoré sa nachádza v desiatkach „zdravých“ výrobkov bez cukru, sa opäť dostáva do centra pozornosti vedcov. Nový výskum ukazuje, že táto populárna náhrada cukru môže negatívne ovplyvňovať zdravie mozgu a ciev.
Podľa štúdie prezentovanej na American Physiology Summit 2025 v Baltimore, erytritol môže narúšať prirodzenú schopnosť tela produkovať oxid dusnatý, dôležitú látku, ktorá pomáha udržiavať zdravý prietok krvi. Informovali v štúdií publikovanej na portály Neurosciencenews.
Zdravá alternatíva? Možno nie až tak
Erytritol si v posledných rokoch získal popularitu vďaka tomu, že má minimálny vplyv na hladinu cukru v krvi a inzulín. Nachádza sa v energetických nápojoch, proteínových tyčinkách, snackoch a ďalších „bezcukrových“ potravinách.
No hoci bol dlhé roky považovaný za bezpečnú alternatívu cukru, vedecké dôkazy sa začínajú obracať. Výskumný tím z University of Colorado Boulder skúmal vplyv erytritolu na mozgové mikrovaskulárne endotelové bunky, teda bunky, ktoré tvoria steny drobných krvných ciev v mozgu.
Zvýšený oxidačný stres a znížený prietok krvi
Výsledky sú znepokojujúce. Bunky vystavené koncentrácii erytritolu, akú obsahuje bežná porcia sladeného nápoja, vykazovali zvýšený oxidačný stres – stav, ktorý môže poškodzovať bunky a tkanivá.
Zároveň bola u týchto buniek zistená znižená produkcia oxidu dusnatého, ktorý je kľúčový pre rozšírenie ciev a zabezpečenie dostatočného prietoku krvi.
Narušená tvorba tejto zlúčeniny tak môže viesť k zhoršenému prekrveniu tkanív, čo zvyšuje riziko srdcových a mozgových príhod.
„Hoci sa erytritol bežne používa v produktoch bez cukru, ktoré sa propagujú ako zdravšie alternatívy, je potrebný ďalší výskum, aby sme plne pochopili jeho vplyv na zdravie ciev,“ upozorňuje Auburn Berry, doktorandka a hlavná autorka štúdie.
„Vo všeobecnosti by si ľudia mali dávať pozor na množstvo erytritolu, ktoré denne skonzumujú.“
Súvislosť so srdcovými a mozgovými príhodami
Tieto nové zistenia dopĺňajú predchádzajúce štúdie, ktoré už predtým zaznamenali spojitosť medzi vyššou konzumáciou erytritolu a zvýšeným rizikom infarktu či mozgovej príhody.
Aj keď presné mechanizmy nie sú ešte úplne objasnené, oxidačný stres a narušená produkcia oxidu dusnatého by mohli byť kľúčovými faktormi.
S mierou a opatrnosťou
Erytritol nie je toxický a v malých množstvách zrejme nepredstavuje bezprostredné riziko. No nové dôkazy naznačujú, že jeho dlhodobá a pravidelná konzumácia môže mať neočakávané vedľajšie účinky na kardiovaskulárne a mozgové zdravie.
Kým sa neobjavia rozsiahlejšie klinické štúdie na ľuďoch, odporúča sa striedmosť pri konzumácii potravín s obsahom erytritolu, a najmä u osôb s rizikovými faktormi ako sú srdcovo-cievne ochorenia.