S príchodom jari a leta prichádza aj ideálny čas na stolovanie na čerstvom vzduchu. Teplé jedlá ustupujú ľahším a sviežim pokrmom, ako sú rôzne drobné chuťovky, chrumky, dipy, cestoviny a šaláty – a možno aj cestovinový šalát.
Pri príprave takéhoto šalátu je však dôležité nájsť správnu rovnováhu medzi chuťami a textúrami. Niekedy môže byť šalát preťažený krémovou majonézou, no odborníci na jedlo sa zhodujú na jednej ingrediencii, ktorá môže priniesť ďalší rozmer do tohto pokrmu. Táto prísada je pritom ľahko dostupná v každom supermarkete. Informuje o tom portál Express.co.uk.
Kyslá prísada, ktorá urobí zázraky s každým šalátom
Čo to je? Odpoveďou sú pickles (nakladané uhorky) alebo pickle juice (nálev z nakladaných uhoriek). Podľa odborníkov, ako sú šéfkuchár Dennis Littley a zakladateľka Cafely Mimi Nguyen, pridanie tohto nálevu do zálievky môže vytvoriť dokonalý balans medzi krémovosťou majonézy a sviežosťou, ktorú dodá kyslosť.
Výhody pridania nálevu z uhoriek
Jessica Randhawa, šéfkuchárka, autorka receptov a odborníčka na kuchyňu, odporúča pridať dostatok nálevu z nakladaných uhoriek do zálievky. Podľa jej slov: „Štedrá porcia pickle juice (zvyčajne z kvasených alebo sladkých uhoriek) úplne zmení cestovinový šalát z dobrého na výnimočný.“
Pridaním kyslosti sa celý šalát osvieži. Ako Jessica vysvetľuje: „Nálev z nakladaných uhoriek osvieži šalát jemnou kyslosťou a sladkosťou, čím vyváži bohatú chuť majonézovej zálievky a zvýrazní všetky ostatné chute.“
S čím sa nálev hodí najviac?
Dôležité je pridať len také množstvo, ktoré zvýrazní chuť zálievky, ale neprebije samotný šalát. Dennis Littley varuje: „Chcete pridať len toľko, aby to prinieslo určitú sviežosť, no bez toho, aby šalát chutil ako čisté uhorky. Je to malý krok, ale robí veľký rozdiel v chuti.“