Slovensko zasiahli najtvrdšie jarné mrazy za posledné roky. Nízke teploty, ktoré v niektorých oblastiach klesli pod –10 °C, spôsobili obrovské škody na ovocných stromoch, zelenine i vinohradoch. Pozrite sa, ktoré oblasti dopadli najhoršie a aké dôsledky môžu mať tieto mrazy na úrodu.
Slovensko zažilo extrémne ochladenie
Po nezvyčajne teplom apríli, keď teploty atakovali hranicu 30 °C, prišiel nečakaný zlom. Zatiaľ čo ešte pred pár dňami sme si užívali slnečné počasie, začiatok mája priniesol dramatický pokles teplôt.
Vo štvrtok (8. mája) v noci klesla ortuť teplomera v niektorých regiónoch na hrozivých –11,3 °C. Takéto hodnoty sú na začiatok mája mimoriadne nezvyčajné a šokovali nielen meteorológov, ale najmä poľnohospodárov a záhradkárov, píše portál imeteo.sk.
Prízemné mrazy sa rozšírili prakticky na celé územie Slovenska, od horských dolín až po nížiny. Najväčšie škody hlásia pestovatelia zo severných oblastí, kde teploty klesli hlboko pod nulu. Nevyhli sa tomu ani juhozápadné regióny.
Mrazy spálili kvety jabloní, hrušiek, čerešní či marhúľ, pričom mnohé stromy boli práve v štádiu kvitnutia alebo nasadzovania plodov. Najcitlivejšie na nízke teploty boli jahody, paprika a ďalšia zelenina – úroda tak bude tento rok značne obmedzená.
Podľa „Lovcov mrazov“ sa v Slovenskom raji, na planine Veľká poľana, namerala teplota –11,3 °C – druhá najnižšia hodnota v nadmorskej výške do 1000 metrov za posledné roky. Tento údaj len podčiarkuje extrémnosť situácie. Výrazné ochladenie nastalo po vyjasnení oblohy, ktoré prispelo k rýchlemu úniku tepla zo zeme.
Čo nás čaká ďalej?
Dobrou správou je, že najhoršie mrazy máme zrejme za sebou. V nasledujúcich dňoch by sa teploty mali postupne zvyšovať. Napriek tomu meteorológovia zo SHMÚ upozorňujú na svojej webovej stránke, že chladné noci môžu pretrvať minimálne do konca týždňa. Poľnohospodári a záhradkári by tak mali zostať v strehu a pripraviť sa na prípadnú ďalšiu ochranu plodín.