Balatonský guláš z kuchyne Karla Gotta: Ide o JEDNODUCHÝ recept, ktorý si dokáže pripraviť každý!

Karel Gott, guláš
Zdroj: Wikimedia Commons/David Sedlecký , Pinterest
Reklama

Legendárny spevák Karel Gott bol známy nielen svojím nezameniteľným hlasom, ale aj láskou k dobrému jedlu. Hoci precestoval svet a ochutnal najrôznejšie gastronomické špeciality, doma si najviac pochutnával na tradičnej kuchyni. A guláš, najmä balatonský, bol preňho jedným z najväčších favoritov.

Gurmán s vareškou v ruke

Karel Gott bol gurmán telom i dušou. Ako obľúbenec režimu mohol koncertovať v zahraničí, a tak si doprial kulinárske zážitky, ktoré boli pre väčšinu ľudí vtedajšieho Československa nedostupné. Vo Viedni neodolal pravému rezňu so zemiakovou kašou, v Nemecku si rád pochutnal na polnočných polievkach v kluboch a doma zas nepohrdol hovädzou sviečkovou či tatarákom. Informuje o tom portál Dobré Noviny.

No práve guláš bol jedlom, ktoré mu najviac prirástlo k srdcu. V klasickej verzii mu však chýbala jedna zásadná ingrediencia – zemiaky. Preto si často pripravoval takzvaný balatonský guláš, ktorý tieto požiadavky dokonale spĺňal. A čo viac, rád si ho varil aj sám.

Čo robí balatonský guláš výnimočným?

Balatonský guláš sa od bežného českého guláša líši práve tým, že sa do neho pridávajú zemiaky. Tým jedlo získa na hutnosti a pripomína skôr poctivý vidiecky pokrm. Ako uvádza portál iReceptář, práve túto verziu si Karel Gott najviac obľúbil a jej prípravu zvládne naozaj každý.

Recept Karla Gotta na balatonský guláš

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzej sviečkovej,
  • 2 veľké cibule,
  • 300 g zemiakov,
  • 3 zelené papriky,
  • 3 paradajky,
  • 40 g masti,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky,
  • štipka rasce,
  • soľ podľa chuti.

Postup prípravy:

  • V dostatočne veľkom hrnci roztopte masť a na nej dozlatista opražte dve nadrobno nakrájané cibule.
  • K mäkkej cibuli pridajte na kocky nakrájanú hovädziu sviečkovú, osoľte ju a duste vo vlastnej šťave približne 30 minút.
  • Do hrnca nalejte asi 250 ml vody, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, prelisovaný cesnak, trochu rasce a mletú sladkú papriku.
  • Nakoniec pridajte na prúžky nakrájané zelené papriky a olúpané paradajky pokrájané na kolieska. Podlejte trochou vody a všetko spolu varte, kým zemiaky nezmäknú.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Kultúra a showbiznis