Kamila Magálová sa podelila o obľúbený rodinný recept. TOTO sú osie hniezda, na ktorých si pochutnávala už v detstve!

magalova recept osie hniezda
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, reprofoto RTVS, Canva
Reklama

Herečka, ktorá sa stala aj televíznou kuchárkou. Kamila Magálová si počas rokov pôsobenia v relácii „Tajomstvo mojej kuchyne“ získala divákov nielen svojím hereckým prejavom, ale aj výnimočnými receptmi. Ten najosobnejší však nosí v srdci už od detstva – sladké osie hniezda, ktoré piekla aj jej babička.

Televízna kuchyňa plná chutí

Kamila Magálová nie je len renomovanou herečkou, ale aj milovníčkou varenia. V kulinárskej relácii „Tajomstvo mojej kuchyne“ strávila jedenásť rokov a počas tohto obdobia pripravila viac ako 1 300 receptov. Kuchársku varešku síce už pomyselne odovzdala, no jej prístup k jedlu a tradíciám ostáva naďalej inšpiráciou. Informuje o tom portál Dobré Noviny.

Dôležitá bola babičkina kuchyňa

Herečka sa láske k vareniu priučila už ako dieťa, v kuchyni svojej starej mamy. „U starej mamy muselo byť všetko dokonalé. Keď mala štrúdľa malú dierku, robila cesto znova. To musí aj chutiť, aj vyzerať,“ spomínala v rozhovore pre Pravdu.

Jej babička ovládala umenie slovenskej, maďarskej aj rakúskej kuchyne a vo svojej domácnosti vytvárala kulinárske zázemie, ktoré formovalo aj Kamilin vzťah k jedlu. Výnimočné miesto v jej spomienkach má aj starý otec, ktorého vraj obletovali ženy, no vždy sa vracal domov. „Aj som sa pýtala omamy, ako to zvládala, a ona odpovedala: No tým, že som úžasná manželka a vždy, keď príde domov, tak sa usmievam, vždy má prestreté, vždy má navarený obed aj večeru, má upratané. Má svoj servis a ja viem, že sa ku mne vždy rád vráti,“ dodala Magálová.

Recept detstva: Sladké osie hniezda

Zo všetkých jedál, ktoré si pamätá, sa najviac vracia k osím hniezdam. Tie boli rodinným víkendovým rituálom, ktorý sa opakoval so železnou pravidelnosťou. „Keď sa každý víkend spýtala, čo nám má zase upiecť, s bratom sme vždy jednohlasne vykríkli: Osie hniezda! Už sa aj hnevala, že máme chuť stále na to isté, ale my sme trvali na sladučkých hniezdach. Milujem tento jej recept,“ priznala herečka.

Rodinný recept odhalila verejnosti ešte v roku 2009 počas účinkovania v šou „Tajomstvo mojej kuchyne“.

Osie hniezda podľa Kamily Magálovej

Ingrediencie na cesto:

  • 350 g polohrubej múky,
  • 5 žĺtkov,
  • 1 kocka droždia,
  • trocha mlieka,
  • 1 PL práškového cukru.

Ingrediencie na plnku:

  • 150 g cukru,
  • 150 g masla,
  • hrsť mletých vlašských orechov,
  • škorica alebo kakao podľa chuti.

Na poliatie:

  • 2 PL vanilkového cukru,
  • 2 dcl sladkej smotany.

Postup prípravy:

Kvások

Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme práškový cukor a necháme kvások odpočívať.

Cesto

Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, cukor a následne aj kvások. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť približne 30 minút.

Plnka

Maslo vymiešame s cukrom a pridáme mleté orechy. Podľa chuti môžeme pridať aj škoricu alebo kakao.

Tvarovanie hniezd

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, natrieme plnkou a zrolujeme. Následne nakrájame na 12 častí, ktoré poukladáme na plech.

Zalievanie smotanou

Hniezda polejeme tretinou smotany zmiešanej s vanilkovým cukrom. Práve smotana im dodá vláčnosť.

Pečenie

Pečieme v predhriatej rúre na 190 °C. Po 15 minútach hniezda opäť zalejeme smotanou. Tento krok zopakujeme ešte dvakrát. Nakoniec dopečieme posledných 10 minút.

Dokončenie

Po upečení necháme hniezda vychladnúť a môžeme ich podávať. Výsledok je jemný, sladký a nostalgicky lahodný.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Kultúra a showbiznis