Alarmujúci objav vedcov: Zdravá potravina, ktorú jeme takmer každý deň, môže stáť za VÁŽNOU formou rakoviny

šalát-baktéria-ecoli
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/freepik, EyeEm, wirestock
Reklama

V rámci vyváženej stravy vyhľadávame zdravé alternatívy. Niekedy máme chuť vynechať mäso a dať si napríklad svieži a chrumkavý šalát. Zistenie vedcov však odhaľuje, že čo sa na prvý pohľad javí ako skvelý detox pre telo, môže v konečnom dôsledku spôsobiť vážnu formu rakoviny.

Prednedávnom sa v štáte Missouri vyskytla nákaza, po ktorej desiatky ľudí skončili hospitalizovaní v nemocnici a jeden človek na následky ochorenia zomrel. Deväťročnému dieťaťu zapríčinilo život ohrozujúce poškodenie obličiek, kvôli ktorému muselo byť dva týždne na dialýze, píše Daily Mail.

Nevedia, koho viniť

Príčinou bola baktéria kmeňu E. coli, ktorý sa skrýva v šaláte. Ohniskom bola slávnosť, na ktorej stredoškoláci konzumovali jedlo so šalátom podávané miestnou cateringovou spoločnosťou. Čoskoro pocítili ukrutné bolestí a boli hospitalizovaní.

Obete a ich rodiny však stále nevedia, koho viniť. Správa potravín a liečiv (FDA) totiž v oficiálnej odpovedi na žiadosť o verejné záznamy odstránila názvy spoločností, ktoré šalát spracovávali a pestovali. Z toho dôvodu ju obviňujú z ututlávania veci.

E. coli je baktéria, ktorá spôsobuje celý rad nepríjemných a potenciálne život ohrozujúcich gastrointestinálnych ťažkostí vrátane vodnatej a niekedy krvavej hnačky, nevoľnosti, vracania, bolestí žalúdka, nízkej horúčky a únavy. V niektorých prípadoch môže zničiť krvné cievy v obličkách, čo vedie k zlyhaniu obličiek.

Rizikom je listová zelenina, šalát a iná zelenina, ktoré môžu byť kontaminované baktériou E. coli. Napríklad rímsky šalát a balené šaláty sú zodpovedné za najviac úmrtí, podľa analýzy potravín, ktoré boli stiahnuté z trhu za posledných šesť rokov.

Nepomôžu ani antibiotiká

Rodiny obetí podali žaloby na spoločnosť, ktorá pestuje cibuľu pre hamburgery McDonald’s, u ktorých sa zistila prítomnosť E. coli. Spoločnosť však popiera, že by jej šalát bol vinníkom nákazy, avšak FDA to nepotvrdila ani nevyvrátila.

Liečba infekcie spôsobenej týmto kmeňom je náročná, pretože antibiotiká môžu zhoršiť stav pacienta. „Ak človeku podáte antibiotiká, baktéria dokáže ich prítomnosť skutočne vycítiť. Vníma to ako signál nebezpečenstva a baktéria reaguje zvýšením produkcie tohto toxínu na naozaj vysoké úrovne,“ vysvetlila Dr. Nicole Iovine, hlavná nemocničná epidemiologička floridskej univerzity.

A hoci genetické sekvenovanie objasnilo rozsah ohnísk nákazy, miestni zdravotnícki úradníci zaznamenali oveľa viac prípadov, o ktorých sú presvedčení, že ich spôsobila E. coli. Nedokázali ale presne určiť zdroj, no rodičia sa domnievajú, že vinníkom je cateringová spoločnosť.

„Na základe informácií zhromaždených počas dôkladných vyšetrovaní tretích strán a prísnych kontrol bezpečnosti potravín si nemyslíme, že táto spoločnosť bola zdrojom spomínaných nedávnych prepuknutí E. coli,“ uviedla spoločnosť pre NBC News.

Niektoré prípady E. coli sa môžu vyskytnúť, keď sa produkty kontaminujú živočíšnym výlučkom ešte počas rastu na poliach. Môže k tomu dôjsť v dôsledku odtoku z fariem na chov hospodárskych zvierat, zle navrhnutých zavlažovacích systémov alebo extrémnych poveternostných udalostí, ako sú náhle záplavy, ktoré šíria kontaminovanú vodu.

Na čo si dať pozor pri kúpe a konzumácii šalátu?

Aj keď sú šaláty odporúčané v rámci zdravej výživy, rizikom je konzumácia v surovom stave, dodáva vysetrenie.zoznam.sk. Baktéria sa totiž vyskytuje v šaláte, najmä v balených verziách, ktoré bežne nájdete na pultoch supermarketov. Pridávajú sa do sendvičov, hamburgerov či iných hotových pokrmov.

Keďže sa tepelne neupravujú, baktérie, ktoré by vďaka tomuto procesu zmizli, zostávajú v šaláte aj po dôkladnom umytí listov, v ktorých sa vírusy usadia. Odborníci uvádzajú najmä také šalátové listy, ktoré majú:

  • drsný, voskovitý povrch, na ktorom sa baktérie lepšie udržia,
  • rastú nízko pri zemi, kde sú vystavené pôde a hnojivám

Najnovší výskum priniesol zistenia, že vybrané kmene E. coli, vrátane STEC, môžu produkovať toxín kolibaktín, ktorý sa spája s poškodením DNA a potenciálnym vznikom rakovinových buniek. Vedci odhalili stopy tejto látky v nádoroch mladých pacientov s rakovinou hrubého čreva, u ľudí pod 40 rokov.

Odborníci sa nesnažia strašiť alebo odhovárať od konzumácie šalátov, ale odporúčajú, aby ste:

  • kupovali šalát od dôveryhodných výrobcov,
  • dôkladne umyli aj balený šalát pod tečúcou vodou,
  • vyhli šalátom v hotových bagetách či sendvičoch, ktoré boli dlhšie skladované,
  • pri oslabenej imunite alebo u detí do 5 rokov radšej tepelne ošetriť zeleninu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie