Legendárny spevák Karel Gott bol známy nielen svojím nezameniteľným hlasom, ale aj láskou k ženám a lahodnému jedlu. Hoci precestoval svet a ochutnal najrôznejšie gastronomické špeciality, z ktorých ho uchvátili ázijské pokrmy, doma si najviac pochutnával na tradičnej kuchyni.
V našom nedávnom článku sme vám priniesli recept na balatonský guláš, ktorým sa prenesiete k našim južným susedom.
Karel Gott by dokázal o jedle hovoriť hodiny. Sám je výborným kuchárom, ktorému nie je vareška cudzia. Ak hľadáte tipy na nedeľný obed či niečo sladké pod zub, maestro ponúkol pred pár rokmi pre AHA! TV výber jeho najobľúbenejších pochutín.
Bude vás zaujímať
Hovädzí tatarák s koňakom
Ingrediencie:
- 500 g hovädzej sviečkovej
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- 4–5 kvapiek tabaska
- 2 lyžice worchesterskej omáčky
- 1 lyžicu koňaku
- 4 žĺtky alebo 100 ml kvalitného olivového oleja
- Na podávanie:
- 4 jarné cibuľky
- 4 lyžice kaparov
- mleté korenie
- soľ
Postup:
- Mäso najemno naškriabeme ostrým nožom a premiešame s oboma druhmi horčice, worchesterskou omáčkou, tabaskom a koňakom. Vytvarujeme bochník a vytvoríme štyri jamky a necháme vychladiť.
- Tesne pred podávaním do jamiek vyklepneme žĺtky, kto nemá rád surové vajcia, premieša mäso s olivovým olejom. Podávame s najemno nakrájanou jarnou cibuľkou, soľou, korením a kaparmi. Ako príloha sú vhodné hrianky.
Sviečková na smotane
Igrediencie:
- 800 g hovädzieho mäsa (sviečková, roštenka alebo top blade steak, čiže lúpané pliecko)
- 50 g slaniny
- soľ
- mleté korenie
- 1 lyžica octu
- šťavu z 1 citróna
- 2 väčšie mrkvy
- 1 petržlen
- ½ zeleru
- 1 väčšiu cibuľu
- 200 g masla
- 10 guličiek celého korenia
- 4 guličky nového korenia
- 2 bobkové listy
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 2 lyžice nakladaných brusníc
- 2 – 3 lyžice jablčného octu
- 200 ml smotany na šľahanie
- hladkú múku na zahustenie
Postup:
- Mäso prešpikujeme kockami slaniny, osolíme, okoreníme. Dáme do misy, zastrekneme octom a citrónovou šťavou a polejeme rozpusteným maslom. Nastrúhame nahrubo zeleninu, pokrájame cibuľu, premiešame s korením a zasypeme mäso. Necháme cez noc v chlade odležať.
- V inom pekáči necháme na oleji s maslom skaramelizovať cukor, pridáme doň zeleninu, zalejeme jablčným octom, pridáme horčicu a brusnice a podlejeme trochou vody. Vrátime mäso.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 120°C 6 až 8 hodín pod pokrievkou, ktorú odklopíme len v najnutnejších prípadoch. Mäkké mäso vyberieme, odstránime korenie.
- Zeleninu so šťavou rozmixujeme a zahustíme smotanou s rozmiešanou lyžičkou hladkej múky a prevaríme. Nakoniec podľa chuti dosolíme, okyslíme citrónovou šťavou, octom alebo prisladíme.
- Upečené mäso necháme chvíľu odležať, potom ho nakrájame na porcie a vložíme do omáčky. Podávame s žemľovou knedľou.
Jahňacie na tymiane a víne
Ingrediencie:
- 2 kg jahňacích stehien
- soľ
- mleté korenie
- 1 kg cibuľa
- 1 zväzok tymiánu
- 300 ml červeného vína
- olivový olej
- Na náplň:
- 1 lyžicu masla
- 1zväzok hladkolistej petržlenovej vňate
- 1 zväzok tymiánu
Postup:
- Z tymiánu a petržlenovej vňate otrháme lístky, nasekáme najemno a premiešame s olejom, zmäknutým maslom a prelisovaným cesnakom. Pridáme soľ a pastu votrieme dovnútra očistených a vykostených jahňacích stehien.
- V nádobe, ktorú je možné potom dať do rúry, nalejeme 3 lyžice oleja, rozohrejeme ho a mäso na ňom necháme zatiahnuť. Vyberieme, do výpeku dáme na kolieska nakrájanú cibuľu a 10 minút opekáme domäkka.
- Pridáme tymián, soľ, mleté korenie, a potom na cibuľu dáme mäso. Prilejeme víno, priklopíme a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C približne 2-3 hodiny.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)
1 2