Kávová kríza 21. storočia. Ceny rastú o desiatky percent a výpadky kávy sú na obzore, dôvodom je TOTO!

Zdroj: pixabay.com/Ri_Ya, Irish83
Reklama

Dramatický rast cien kávy zasahuje nielen kaviarne a obchodné reťazce, ale aj peňaženky každodenných spotrebiteľov. Kým arabika a robusta lámu rekordy, odborníci varujú, že ide o dôsledok extrémneho počasia, rastúcich nákladov a globálneho dopytu.

Kávový šok na burzách: Ceny na 50-ročnom maxime

„V priebehu jediného roka sa cena za 60-kilogramové vrece arabiky zdvojnásobila – zo 245 dolárov na 490,“ uvádza analytik Slavomír Frešo zo spoločnosti Proxenta. Podobný vývoj sledujeme aj pri robuste, ktorá dosahuje najvyššie ceny od roku 1974. Informuje o tom portál Pravda.

Aj keď posledné mesiace priniesli istú stagnáciu, podľa Mareka Nemkyho z XTB sa ceny stále držia na výnimočne vysokej úrovni. V slovenských obchodoch to znamená zdraženie kávy o 5 až 25 %. A espresso za dve eurá? V kaviarňach je to už skôr rarita.

Drahé vstupy, nové dane a slabší výrobcovia

K prudkému rastu cien prispieva viacero faktorov: vysoké ceny energií, zvýšené dane či nová transakčná daň. Viliam Matušek z Baliarní Poprad opisuje situáciu ako náročnú a nerovnomernú: „Niektoré produkty zdraželi o viac ako 20 %. Káva mešká, nie je jej dosť a očakávame výpadky aj na jeseň.“

Zvyšujúce sa náklady spôsobujú, že menší hráči nestíhajú držať krok a trh sa koncentruje do rúk väčších spoločností.

El Niño, sucho a mrazy: Počasie ničí úrodu

Za rastom cien kávy stojí aj extrémne počasie. Brazília, najväčší producent arabiky, čelila mrazom a suchám, Vietnam trpí suchom a Indonézia záplavami. „Veľký vplyv mal jav El Niño. V kombinácii s niekoľkoročným deficitom produkcie je trh pod veľkým tlakom,“ dodáva Frešo.

Napriek miernemu nárastu produkcie o 5,8 % sa dopyt stále zvyšuje a tlačí na rast cien. Káva však naďalej zostáva ranným rituálom, ktorého sa ľudia nechcú vzdať.

Koľko dnes stojí espresso?

Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa ceny kávy v podnikoch zvýšili o 10 až 30 %. „Zdražovanie nie je len dôsledkom cien komodity, ale aj rastúcich nákladov na energie, prácu či nájmy,“ hovorí Martin Novotný z AHRS.

Espresso dnes v Bratislave bežne stojí od 2,40 do 2,90 eura, vo vychytených podnikoch aj viac. V regiónoch je situácia miernejšia, no cena pod 1,50 € sa stáva výnimkou.

Pražiarne bojujú s nákladmi, zásoby sú menšie

Václav Faltus z pražiarne Zlaté zrnko priznáva, že museli zdražiť o 15 %: „Nákupná cena kávy stúpla medziročne o 4 eurá za kilogram. To výrazne zaťažilo naše cash-flow.“

Zásoby z predchádzajúcich úrodných rokov sa míňajú a ak produkcia opäť zaostane, hrozí reálny nedostatok kávy na trhu, čo môže ešte viac vystreliť ceny nahor.

Káva ako výsada strednej triedy?

Analytik Nemky z XTB upozorňuje, že v kapitalistickom systéme je „nedostatkový tovar len otázkou ceny“ – kto zaplatí viac, ten získa. Ostatní si budú musieť kávu začať odriekať.

Frešo dodáva, že podobne ako pri čokoláde či kakau, aj pri káve hrozí, že sa stane výsadou strednej a vyššej triedy. Už niekoľko rokov sa totiž vyprodukuje menej kávy, než sa skonzumuje.

Rast cien je už citeľný aj v obchodoch

Podľa údajov z marca 2025 dosiahla priemerná cena 250-gramového balenia zrnkovej kávy 5,95 eura – medziročný nárast o 5,7 % a o 15,3 % za dva roky. Instantná káva zdražela ešte výraznejšie – až o 17,5 % medziročne.

A to ešte nemusí byť koniec. „Vývoj na komoditných trhoch sa postupne premieta do cien pre spotrebiteľov a stále existuje priestor na ďalší rast,“ uzatvára Nemky.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti