Herec Sväťo Malachovský nie je len televíznou hviezdou, ale aj nadšeným domácim kuchárom. Vďaka mame sa v kuchyni pohybuje s istotou už od detstva a dnes má vlastný recept na lahodnú tiramisu, ktorú ozvláštňuje netradičnou, no výbornou prísadou. Ako chutí jeho sladké tajomstvo?
Kuchyňa ako detské ihrisko
Sväťo si varenie obľúbil už v útlom veku. Ako štvorročný vedel obaliť rezne a s radosťou trávil čas pri sporáku po boku svojej mamy, ktorá bola výbornou kuchárkou.
„Mal som hádam štyri roky, keď som už vedel sám obaľovať rezne v trojobale,“ priznal v minulosti rozhovore pre Korzár. „Samozrejme, že mi to pripadalo ako dobrá hra a navyše – rád som obsmŕdal okolo mamy, keď varila a nazeral jej do hrncov,“ dodal.
Chyby sú súčasťou kulinárskej cesty
Aj keď mu varenie nikdy nebolo cudzie, priznáva, že spočiatku si trúfal na príliš zložité recepty. „Pár vecí sa mi nepodarilo, ale to len preto, že som sa pustil do niečoho, na čo potrebujete väčšiu prax. Keď som si uznal túto chybu, tak som náročné recepty odkladal na neskôr,“ prezradil herec, ktorý si rád zašpiní ruky aj pri príprave sladkostí.
Tiramisu bez pečenia, ale s nápadom
Medzi jeho obľúbené dezerty patrí nepečené tiramisu. „Občas aj napečiem, ale rád robím aj nepečené sladké jedlá. Moje obľúbené je tiramisu, do ktorého dávam tajnú prísadu,“ priznáva. Jeho tajomstvom je javorový sirup, ktorý pridáva do kávy, v ktorej namáča piškóty. Výsledok? Jemná chuť a nečakaný gurmánsky zážitok.
Recept na tiramisu podľa Sväťa Malachovského
Ingrediencie:
- 4 žĺtka
- 400 g mascarpone
- 4 PL cukru
- kvalitná káva
- piškóty
- javorový sirup
- kakao
Postup:
- Pripravte si väčšie množstvo kávy, nechajte vychladnúť a dochuťte ju javorovým sirupom.
- Piškóty krátko namáčajte do kávy a uložte ich na dno pohára alebo misky.
- Žĺtka vymiešajte s cukrom a vmiešajte mascarpone.
- Zmes nalejte na vrstvu piškót, vrch posypte kakaom.
- Nechajte odstáť v chladničke aspoň niekoľko hodín.
Tip Sväťa Malachovského:
Javorový sirup dezertu dodá jemnú sladkosť a originálnu chuť. Vyskúšajte túto netradičnú úpravu klasiky a možno už iné tiramisu nebudete chcieť!
GALÉRIA