Recepty s bazovým kvetom, ktoré vás PREKVAPIA. TOTO sú sladké aj slané možnosti plné vitamínov!

Zdroj: pixabay.com, Pinterest
Reklama

Jar a leto prinášajú krásu bazových kvetov, ktoré nielen rozvoniavajú našu prírodu, ale aj obohacujú kuchyne a prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Tento drobný biely kvet je tradične známy ako základ pre bazový sirup a čaje, no dnes sa uplatňuje aj v moderných receptoch a liečivých prípravkoch.

Zdravotné benefity bazového kvetu

Bazový kvet je pokladom plným antioxidantov, flavonoidov a vitamínov, najmä vitamínu C. Prispieva k posilneniu imunitného systému, pomáha zmierňovať zápaly a prechladnutia, detoxikuje telo a upokojuje nervový systém. Vďaka týmto účinkom je bazový kvet obľúbený nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve, kde sa využíva napríklad na znižovanie horúčky pri chorobách dýchacích ciest. Informuje o tom portál Dobré jedlo.

Ako správne zbierať bazové kvety?

Zber bazových kvetov prebieha v jarných a letných mesiacoch, keď sú plne rozkvitnuté a suché – najlepšie po zmiznutí rannej rosy, ktorá by mohla spôsobiť plesnivenie.

Kvety zbierajte opatrne, aby ste ich nepoškodili a vyhýbajte sa miestam pri cestách alebo v priemyselne znečistených oblastiach. Najčistejšie a najsilnejšie sú kvety zozbierané hlbšie v prírode.

Tradičné aj moderné využitie bazy v kuchyni

Bazový kvet si získava čoraz väčšiu popularitu vďaka širokým možnostiam využitia. Okrem tradičných receptov na bazový sirup a čaj môžete vyskúšať:

  • Bazový ocot – ideálny na dochutenie šalátov a marinád
  • Bazový likér – aromatický aperitív vhodný na letné oslavy
  • Bazový cheesecake – dezert spájajúci tradičnú chuť s modernou kuchyňou
  • Vyprážané bazové kvety, tzv. Kosmatica – sladká maškrta s výraznou chuťou

Tiež sa teší popularite v koktailoch, ovocných šalátoch alebo osviežujúcich tonikoch, kde dotvára originálne chuťové kombinácie.

Recepty, ktoré musíte vyskúšať

Bazový ocot

Ingrediencie:

  • kvety bazy čiernej (naplniť pohár podľa veľkosti),
  • ocot (dostačujúce množstvo na úplné prekrytie kvetov).

Postup:

  • Kvety opatrne očistite, umyte a osušte.
  • Nastrihané kvety vložte do pohára a zalejte octom tak, aby boli úplne ponorené.
  • Pohár pevne uzavrite a nechajte na slnečnom mieste. Denne premiešavajte, aby sa zabránilo plesniam.
  • Po 14 dňoch ocot sceďte a uchovávajte v tmavej chladnej miestnosti.

Kosmatica – vyprážaný dezert z bazových kvetov

Ingrediencie:

  • 8 veľkých bazových kvetov so stonkami,
  • 120 g hladkej špaldovej múky,
  • 2 vajcia,
  • 250 – 300 ml mlieka,
  • štipka soli,
  • 1 lyžica medu + na poliatie,
  • 1 lyžica citrónovej šťavy,
  • pol lyžičky škorice,
  • olej na vyprážanie.

Postup:

  • Z múky, vajec, mlieka, soli, medu, citrónovej šťavy a škorice pripravte hustejšie cestíčko a nechajte 15 minút odstáť.
  • Kvety postupne namáčajte v cestíčku a vyprážajte na rozohriatom oleji dozlatista.
  • Podávajte poliate medom alebo s kyslou smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom.

Bazové želé s jahodami

Ingrediencie (12 porcií):

  • 9 plátkov želatíny,
  • 150 ml bieleho vína,
  • 200 ml bazového sirupu,
  • 400 ml vody,
  • 250 – 300 g nakrájaných jahôd,
  • mäta na ozdobu.

Postup:

  • Želatínu namočte do studenej vody na 10 minút.
  • V mise zmiešajte víno, bazový sirup a vodu, ochutnajte.
  • 100 ml zmesi zahrejte s želatínou (neriadiť do varu), potom spojte so zvyškom nápoja.
  • Jahody rozložte do formičiek, zalejte želé a nechajte stuhnúť v chladničke.
  • Pred podávaním ponorte formičky na pár minút do horúcej vody a ozdobte mätou.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Pre ženy