Pohár červeného vína denne? Mýtus, ktorý donedávna obhajovalo mnoho štúdií aj milovníkov vína, dnes čelí vážnemu spochybneniu. Svetová federácia srdca vydala jednoznačné odporúčanie: žiadne množstvo alkoholu nie je bezpečné pre zdravie srdca. A pridávajú sa aj ďalší odborníci, ktorí varujú pred zľahčovaním rizík spojených s konzumáciou alkoholu.
Žiadna dávka nie je bezpečná
Svetová federácia srdca (WHF) vo svojej najnovšej správe vyhlasuje: „Žiadne množstvo alkoholu nie je dobré pre srdce.“ Krátky, ale dôležitý dokument varuje pred rozšíreným mýtom, že mierne pitie, napríklad pohár vína denne, môže byť pre srdce prospešné. Informuje o tom portál vysetrenie.zoznam.sk.
Správa upozorňuje, že pitie alkoholu je spojené s viacerými vážnymi ochoreniami, medzi ktoré patria:
- kardiovaskulárne ochorenia,
- koronárne choroby,
- mŕtvica,
- srdcové zlyhanie,
- vysoký krvný tlak,
- kardiomyopatia,
- fibrilácia predsiení,
- aneuryzma.
Podľa WHF alkohol v roku 2019 prispel k úmrtiu viac než 2,4 milióna ľudí, čo predstavovalo 4,3 % všetkých úmrtí na celom svete.
Červené víno? Mýtus založený na nepresných dátach
Dlhé roky sa v médiách aj v odborných kruhoch spomínal pozitívny vplyv červeného vína na srdce. Svetová federácia srdca však upozorňuje, že tieto tvrdenia sú často založené na výskumoch, ktoré nezohľadňujú iné faktory životného štýlu, ako napríklad stravovanie, pohyb, alebo prítomnosť iných ochorení.
„Vykresľovanie alkoholu ako nevyhnutného pre pulzujúci spoločenský život odvrátilo pozornosť od škodlivosti jeho užívania, rovnako ako časté a široko propagované tvrdenia, že mierne pitie, napríklad pohár červeného vína denne, môže poskytnúť ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami,“ uviedla doktorka Monika Arora, členka výboru WHF pre obhajobu a spoluautorka správy.
„Tieto tvrdenia sú v najlepšom prípade dezinformáciou a v najhoršom prípade pokusom alkoholového priemyslu zavádzať verejnosť v súvislosti s nebezpečenstvom svojho produktu.“
Čo hovoria ďalší odborníci?
Kardiologička Jennifer Wongová, riaditeľka neinvazívnej kardiológie v MemorialCare Heart and Vascular Institute, potvrdzuje závery WHF: „Myslím si, že už dlho vieme, že konzumácia alkoholu predstavuje nebezpečenstvo pre srdce a aj iné ako srdcové ochorenia.“
Upozorňuje aj na výskumy, ktoré alkohol spájajú s vyšším rizikom rakoviny či zvýšených tukov v krvi (triglyceridov), ktoré môžu viesť k infarktu alebo mŕtvici.
Aj Americká asociácia srdca (AHA) aktualizovala svoje odporúčania v súvislosti s alkoholom a odporúča jeho výrazné obmedzenie, kým Americká spoločnosť klinickej onkológie považuje konzumáciu alkoholu za rizikový faktor viacerých druhov rakoviny.
Zmena životného štýlu mení aj účinok alkoholu
Hoci v minulosti mohlo platiť, že malé množstvo alkoholu nespôsobilo škodu, dnes už naše telo čelí úplne iným podmienkam. Menej pohybu, menej času v prírode, nezdravá strava či umelé svetlo spôsobujú, že organizmus je oslabený a vyčerpaný. V takom prípade môže byť alkohol skôr záťažou než benefitom. „Ak mu pridáme na spracovávanie ešte aj alkohol, môže to byť naozaj tá ‘posledná kvapka’, ako sa zvykne hovoriť. V tomto prípade teda doslovne…“ píše magazín Prevention.