Herečka, ktorá očaruje nielen na javisku, ale aj za sporákom. Zdena Studenková sa už roky pýši nielen svojím hereckým umením a razantným prejavom, ale aj výbornými kulinárskymi schopnosťami. V šou Tajomstvo mojej kuchyne predviedla dezert, ktorý nadchol aj profesionálneho šéfkuchára Gabriela Kocáka.
„Väčšinou som profesionál v kuchyni ja,“ poznamenala o svojej domácnosti. A právom. Jej orechový koláč je dôkazom, že výnimočný dezert nemusí byť zložitý. Informuje o tom portál Dobré Noviny.
Ľahký, sladký a s minimom múky
Zdena Studenková si za roky varenia osvojila množstvo receptov. Jeden z jej favoritov je lahodný orechový koláč s krémom, ktorý je nielen chutný, ale aj prekvapivo zdravší než klasické dezerty. „Benefitom tohto koláča je, že sú tam len 3 lyžice strúhanky, takže tam nie je pol kila múky,“ zdôraznila herečka.
Napriek tomu, že sa cesto vďaka tejto náhrade mieša o niečo ťažšie, koláč si zachováva jemnosť aj plnú chuť.
Ingrediencie na orechový koláč podľa Zdeny Studenkovej
Na cesto:
- 6 vajec,
- 300 g práškového cukru,
- 3 PL strúhanky,
- 200 g mletých vlašských orechov,
- 1 prášok do pečiva,
- 3 tortové oblátky.
Na krém:
- 3 vajcia,
- 200 g práškového cukru,
- 3 PL kakaa,
- 300 g masla,
- 1 biela čokoláda (príp. tmavá podľa chuti).
Postup
Príprava cesta
Zo žĺtkov a cukru vyšľaháme nadýchanú penu. Do nej postupne primiešame orechy a strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva. Osobitne vyšľaháme z bielkov tuhý sneh a jemne ho vmiešame do zmesi.
Na plech uložíme tortové oblátky a nalejeme na ne pripravené cesto. Pečieme pri 180 °C, približne 30 minút.
Príprava parížskeho krému
V miske nad parou vyšľaháme celé vajcia, cukor a kakao. Dbáme na to, aby teplota zmesi neprekročila 82 °C. Po vychladnutí do krému vmiešame maslo izbovej teploty.
„S tým pravým parížskym krémom, ktorý patrí na tento koláč,“ podčiarkla Studenková dôležitosť správneho postupu.
Zdobenie a finálne servírovanie
Vychladnutý korpus potrieme hotovým krémom a povrch bohato zasnežíme nastrúhanou bielou čokoládou. Podľa chuti je možné použiť aj tmavú alebo mliečnu.
Koláč, ktorý očaril aj profesionála
V relácii Tajomstvo mojej kuchyne sa do tohto dezertu s chuťou pustil aj šéfkuchár Gabriel Kocák. Niet sa čo čudovať, spojenie vlašských orechov, jemného cesta a parížskeho krému vytvára dokonalý pôžitok.