Vedci z USA priniesli nové zistenia, ktoré naznačujú, že pravidelné pitie energetických nápojov môže niesť isté zdravotné riziká. Výsledky ich výskumu, uverejnené v prestížnom vedeckom časopise Nature, upozorňujú na spojitosť medzi jednou zo zložiek týchto nápojov a zvýšeným rizikom leukémie.
Konkrétne ide o aminokyselinu taurín, ktorá sa bežne nachádza v populárnych nápojoch ako Red Bull či Celsius, upozorňuje New York Post. Podľa štúdie odborníkov z Rochesterskej univerzity v štáte New York môže taurín slúžiť ako výživový zdroj pre rakovinové bunky vznikajúce v kostnej dreni, čo podporuje ich rast a šírenie.
„Z našich zistení vyplýva, že by sme mali dôkladne zvážiť, do akej miery je suplementácia taurínu bezpečná najmä pre pacientov trpiacich leukémiou,“ uvádzajú autori výskumu. Hoci ľudské telo taurín prirodzene produkuje, v minulosti sa jeho dopĺňanie považovalo za prospešné – najmä pri zmierňovaní nežiaducich účinkov chemoterapie. Nové poznatky však túto prax spochybňujú.
Výskumníci uskutočnili sériu pokusov na laboratórnych myšiach, do ktorých transplantovali ľudské leukemické bunky. Zamerali sa pritom na gén SLC6A6, ktorý v tele zabezpečuje prenos taurínu. Experimenty ukázali, že niektoré zdravé bunky v kostnej dreni taurín aktívne vytvárajú a vytvárajú tým prostredie priaznivé pre rozvoj leukémie. Rakovinové bunky si následne túto látku „nasávajú“ cez spomínaný gén a využívajú ju ako palivo pri glykolýze – procese, pri ktorom sa cukor premieňa na energiu potrebnú na ich rýchle množenie.
Vedci sa domnievajú, že ak by sa podarilo blokovať prístup taurínu do rakovinových buniek, mohlo by to spomaliť postup ochorenia. Ich výskum je súčasťou širšieho projektu, ktorý skúma úlohu taurínu aj pri iných typoch rakoviny, napríklad pri nádoroch hrubého čreva.
Taurín sa prirodzene nachádza v potravinách s vysokým obsahom bielkovín – ako sú mäso či ryby. V energetických nápojoch sa používa najmä kvôli svojmu priaznivému účinku na trávenie, udržiavanie rovnováhy tekutín a správne fungovanie nervového systému. Napriek týmto benefitom však nová štúdia vyvoláva otázniky nad jeho bezpečnosťou v určitých prípadoch – najmä u ľudí s rakovinovými ochoreniami.
Predaj energetických nápojov mladistvým do 16 rokov by sa mohol obmedziť
Predaj energetických nápojov osobám vo veku do 16 rokov by sa na Slovensku mohol obmedziť. Vyplýva to z návrhu zákona o podmienkach predaja energetických nápojov z dielne koaličného poslanca Jána Ferenčáka (Hlas-SD), ktorý predložil na rokovanie Národnej rady (NR) SR.
„Hlavným cieľom návrhu je vytvoriť právny rámec na reguláciu predaja energetických nápojov, a to zákazom predaja energetických nápojov osobám mladším ako 16 rokov, zabezpečením nedostupnosti energetických nápojov pre mladistvých prostredníctvom predajných automatov alebo predaja na diaľku, ako aj zvýšením informovanosti verejnosti o negatívnych účinkoch nadmernej konzumácie takýchto nápojov,“ uviedol v dôvodovej správe predkladateľ. Zákon by mal podľa neho taktiež zabezpečiť efektívnu kontrolu a sankcie za porušenie pravidiel predaja.
Návrh zákona vychádza podľa poslanca z viacerých zdravotných, sociálnych a ekonomických dôvodov, ktoré poukazujú na potrebu prijatia tohto opatrenia. „S konzumáciou energetických nápojov sú spojené zdravotné riziká i pre dospelé osoby, avšak deti a mladiství sú zvlášť citliví na účinky týchto látok, pretože ich organizmus sa stále vyvíja,“ dodal v dôvodovej správe poslanec NR SR.