POTRAVINOVÝ DUEL: Šošovica verzus cícer – strukovinoví aj výživoví rivali v súboji

šošovica cícer
Zdroj: Canva
Reklama

Obe patria medzi výživné, lacné a udržateľné bielkovinové bomby rastlinného pôvodu. No ktorá z nich je nutrične výhodnejšia, univerzálnejšia v kuchyni a dostupnejšia na Slovensku? Poďme si to rozobrať detailne.

Cícer má viac tuku, šošovica vlákniny

Obe strukoviny sú výborným zdrojom komplexných sacharidov, bielkovín a vlákniny. Rozdiely nájdeme v obsahu kalórií, tukov a niektorých vitamínov a minerálov.

Porovnávame uvarené strukoviny bez pridaného tuku:

Zdroj: Istream.sk

Veľmi cenovo dostupné

  • Šošovica (hnedá, červená, zelená) je mimoriadne dostupná a predáva sa bežne vo všetkých potravinách za cenu približne 1–2 €/kg (suchá).
  • Cícer je takisto ľahko dostupný – suchý (1,5–3 €/kg) alebo konzervovaný (0,80–1,50 €/400 g plechovka). Cícer býva o niečo drahší a dlhšie sa varí, ak nie je predvarený.

Pamätníčky medzi potravinami

  • Šošovica je jednou z najstarších pestovaných plodín – poznali ju už starí Egypťania. V Európe, vrátane Slovenska, má dlhú tradíciu – napríklad šošovicová polievka je bežnou súčasťou silvestrovského či novoročného menu (pre šťastie a peniaze).
  • Cícer (rímsky hrach) má pôvod v oblasti Blízkeho východu a Stredomoria. Používa sa hlavne v arabských, indických a stredomorských kuchyniach – napríklad na hummus, falafel či kari. V posledných rokoch sa jeho popularita na Slovensku výrazne zvýšila.

Tipy na prípravu

ŠOŠOVICA:

  • rýchlo sa varí, netreba ju namáčať (okrem čiernej alebo veľkej zelenej),
  • vhodná na polievky, prívarky, fašírky, šaláty,
  • výborná kombinácia s octom, cesnakom, bobkovým listom.

Recept: Šošovicový prívarok – uvarená šošovica na kyslo so smotanou, podávaná s vajcom či párkom.

CÍCER:

  • treba ho namáčať aspoň 8 – 12 hodín (ak nie je konzervovaný),
  • skvelý na hummus, kari, šaláty, pečený ako snack,
  • výborne sa kombinuje s rímskou rascou, tahini, citrónom.

Recept: Domáci hummus – cícer, cesnak, olivový olej, citrónová šťava a tahini zmixujte dohladka.

Kto víťazí?

Ak hľadáte rýchlu a lacnú klasiku, šošovica víťazí – najmä hnedá a červená. Ak preferujete exotickejšiu chuť, krémovosť a pestrosť, cícer má navrch.

Výživovo sú veľmi podobné – šošovica má o niečo menej kalórií a tuku, no o trochu viac bielkovín a vlákniny. Cícer má viac sacharidov, zdravých tukov, mierne vyšší obsah horčíka a podobné množstvo kyseliny listovej.

Rozhodnite sa preto hlavne podľa chuti a toho, s čím sa dobre kombinujú.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac