Spevák Miro Jaroš si spomína na krásne chvíle so svojou maminou Štefániou, ktorá nedávno prehrala boj so zákernou chorobou. Spolu zdieľali nielen lásku k hudbe, ale aj vášeň pre varenie. Práve s ňou pripravil chutný izraelský koláč, ktorý mu kedysi darovala suseda ako poďakovanie za pomoc. Tento jednoduchý recept bez rúry si obľúbila aj jeho mama a teraz môže byť inšpiráciou aj pre vás.
47-ročný slovenský spevák Miro Jaroš v týchto dňoch prežíva smutné obdobie, len nedávno prišiel o milovanú maminu Štefániu, ktorá prehrala boj so zákernou chorobou. Spevák si na ňu často spomína, najmä na spoločné chvíle strávené v kuchyni. S obľubou sa s ňou ukazoval aj na sociálnych sieťach, kde spolu zdieľali recepty a radosť z varenia. Jedným z nich je aj rýchly izraelský koláč, ktorého recept má pre Mira mimoriadnu hodnotu.
„Keď som spravil dobrý skutok pre susedu, chcela sa mi odvďačiť a priniesla mi koláč,“ povedal pre Plusku.

Koláč od susedy ako poďakovanie za dobrý skutok
V mladosti sa Miro Jaroš vybral privyrobiť si do Izraela, kde mu raz osud skrížil cestu so susedou, ktorá potrebovala pomoc. Spevák jej ochotne vyhovel a ona sa mu chcela odvďačiť sladkou odmenou – chutným koláčom z tradičnej izraelskej kuchyne. Tento jednoduchý, no chutný dezert si neskôr zamilovala aj jeho mama, a tak ho pripravovali spoločne.
Recept na rýchly izraelský kugel: Sladká chuť domova bez rúry
Čo budete potrebovať:
- 200 g širokých rezancov (napr. tagliatelle)
- 2 vajcia
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- hrsť hrozienok namočených v rume
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- štipku škorice
- džem alebo orieškovo-čokoládovú nátierku na potretie
- ovocie na ozdobenie
- olej alebo maslo na opekanie
- práškový cukor na posypanie
- soľ

Ako na to:
- V osolenej vode uvarte cestoviny do mäkka (asi 6 minút) a občas premiešajte. Medzitým si vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte škoricu, nasekané orechy a scedené hrozienka.
- Uvarené cestoviny sceďte a zamiešajte do vajíčkovej zmesi.
- Na panvici s rozohriatym olejom (alebo maslom) rozotrite pripravenú zmes a opekajte asi 5 minút na miernom ohni. Pomocou taniera opatrne otočte koláč na druhú stranu a opečte aj z tejto strany.
- Hotový koláč preložte na tanier, potrite džemom alebo nátierkou, ozdobte ovocím a posypte práškovým cukrom.
Koláč, ktorý pohladí dušu
Miro Jaroš počas prípravy koláča zdôraznil, aby sme nezabudli na široké rezance. Vďaka nim koláč pekne drží pokope. Tento recept sa stal ich rodinným pokladom, ktorý dnes spevák s láskou odovzdáva svojim fanúšikom ako spomienku na nezabudnuteľné chvíle so svojou milovanou mamou.
[form_newsletter