Sedemdesiatdvaročný muž sa rozhodol po ceste z výletu na Liptove kúpiť syr, na ktorom si chcel pochutnať.
Ako v piatok informoval portál noviny.sk, po konzumácii mu náhle prišlo nevoľno. Pár dní na to zomrel a lekári zisťovali príčinu úmrtia. Pitva odhalila, že v syre sa nachádzala baktéria Listeria.
Staršieho muža objavil syn
Mužovi zo severovýchodu Slovenska potvrdili listériovú meningitídu. Starší pán na následky nevoľnosti zomrel v nemocnici v Bardejove, dodávajú noviny.sk.
Po potvrdení výsledkov z laboratória o prítomnosti baktérie, si rodina spomenula, že pred pár dňami si muž zakúpil ovčí syr na salaši, keď sa vracal z vyšetrenia v Trenčíne.
Muža na dôchodku objavil v osudné ráno jeho syn. Mal vysoké teploty a správal sa dezorientovanie. Po privolaní záchranky bol okamžite prevezený do nemocnice vo veľmi vážnom stave. S poruchami vedomia skončil na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Napriek úsiliu lekárov sa jeho život už nepodarilo zachrániť.
Riziko pre určité skupiny ľudí
Prípad si prevzala polícia, ako aj hygienici, ktorí vyšetrujú zdroj nákazy. Zaujímavosťou je, že z rovnakého syra jedol aj jeho syn, ktorý však nepociťoval žiadne ťažkosti. Polícia po informácii od hygienikov navštívila rodinu a zvyšok syra zaistili.
Infekciu listeriózy zapríčiňuje baktéria Listeria monocytogenes. Je prenosná z potravín, ktoré sú ňou kontaminované. Riziko predstavujú pre určité skupiny ľudí, ako sú tehotné ženy, starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou. Pre ne sú tieto potraviny život ohrozujúcim.
Potraviny, ktoré sú určené na konzumáciu po ohriati (napríklad párky alebo iné údeniny) je potrebné zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy, ktoré by predstavovali hrozbu výskytu tejto infekcie, musia spotrebitelia naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny, dodáva Štátna veterinárna a potravinová správa.