Croissanty s mäsom, makom aj karamelom: Kde hľadať originál?

Croissanty na moderné spôsoby Zdroj: Unsplash/Diliara Garifullina, Lisa Gageler
Reklama

Vychýrené croissanty si našli svoje miesto azda v každom kúte sveta a mnohé krajiny si francúzsku klasiku pretvorili na svoj obraz. Niekde sa zmenili len plnky, inde celé recepty a v takom Poľsku by ste croissanty ani nespoznali.

Dvojaký pôvod

Pri myšlienke na čerstvo upečené croissanty sa vám pravdepodobne vybaví akási malá a útulná francúzska pekáreň s nekonečnými radmi a bleskurýchlo vypredanými croissantmi. Táto predstava nie je až tak vzdialená od skutočného príbehu originálneho receptu, ktorý skutočne preslávili francúzski pekári. Legiend je hneď niekoľko, ale väčšina sa zhoduje na tom, že nápad ako taký sa zrodil v Rakúsku po víťazstve nad tureckými vojskami. Išlo o klasické pečivo v tvare polmesiaca, ktoré pomenovali jednoducho kipferl, pod čím si dnes môžeme predstaviť zatočený rožok.

Netrvalo dlho a táto novinka sa dostala medzi Parížanov cez pulty tamojších viedenských pekární. V tejto súvislosti sa často skloňuje meno pekára a cukrára Augusta Zanga, ktorý Francúzom predstavil kipferl a práve jeho zásluhou si tento druh pečiva vyslúžil domáce pomenovanie croissant (polmesiac). Nie všetci odborníci však považujú Viedeň za miesto vzniku croissantov, viacerí sa totiž prikláňajú k verzii, že francúzski pekári mohli v tej dobe síce prebrať inšpiráciu od tých rakúskych, ale jedine čo sa týka polmesiacovitého tvaru. Dnešný maslový croissant je totiž výslovným výtvorom Francúzov, ktorí objavili originálnu receptúru.

Mix chutí

Francúzske croissanty sa masívne dostali do celého sveta v podobe predpripravených mrazených ciest, z ktorých si každý dokázal bez problémov toto pečivo pripraviť priamo doma. Časom tieto pochúťky nechýbali v žiadnom raňajkovom menu, kaviarňach a preplnené nimi boli aj pulty pekární. V niektorých krajinách sa croissanty prispôsobili tamojším tradíciám a zvykom pri servírovaní a v mnohých prípadoch tak vznikali úplne nové verzie.

croissant
Zdroj: Unsplash

Tradične vo francúzskych pekárňach nájdete neplnené croissanty, ktoré si miestni najčastejšie vychutnávajú v kombinácii s kávou alebo horúcou čokoládou. V plnkách dominujú hlavne džemy, ale len pokiaľ si ich naplníte sami doma, na pultoch sa objavujú skôr striedmo. Naopak Talianom učarovali plnené croissanty natoľko, že si ich môžu kúpiť rovno naplnené čokoládovým krémom, džemom či pudingom a k ideálnym talianskym raňajkám chýba už len cappuccino. V talianskych pekárňach si však radšej pýtajte cornetto, čo je upravený variant francúzskeho croissantu.

Pulty nemeckých pekární najčastejšie ponúkajú croissanty plnené orieškovým krémom alebo marcipánom. V Argentíne ich zas objavíte pod názvom medialunas a popularite sa tešia tie sladké s karamelovým krémom (dulce de leche). Na slaný spôsob sa croissanty pripravujú v USA so šunkou a syrom, ale aj v Taliansku môžete ochutnať cornetto s kúskami údeného mäsa a prosciuttom.

V Portugalsku výrazne rozlišujú sladké a slané croissanty. Sladký variant s tradičným žĺtkovým krémom doce de ovo hľadajte skôr v cukrárňach a šunkovo-syrový croissant zoženiete najmä v kaviarňach. Región okolo poľského mesta Poznaň sa vybral náramne originálnym smerom a croissanty sa tu stali symbolickým jedlom počas osláv sviatku sv. Martina. Svätomartinské croissanty (rogale świętomarcińskie) s makovou náplňou, hrozienkami a orechmi sa ale chuťovo podobajú skôr na tradičné štrúdle a na reze pripomínajú typické makové záviny.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti