Doprajete si dúšok SÝTENEJ vody? Hydratuje rovnako ako neperlivý nápoj, lekár ale varuje pred zdravotnými RIZIKAMI

perlivá-minerálka-minerálna-voda
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/NFstock, kues1, EyeEm
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Niekedy padne vhod osviežujúci perlivý nápoj, najmä po dobrom či ťažkom obede, keď potrebujete naštartovať trávenie. Pitie bublinkovej vody ale môže spôsobovať problémy, o ktorých ani netušíte.

Lekár Julio Maset varuje pitím perlivých vôd, ktoré síce môžu prinášať príjemný pocit, ale zároveň sa s nimi spájajú aj nemalé zdravotné problémy, píše Express.

Obe vody hydratujú rovnako

Voda je vo všeobecnosti považovaná za najzdravší typ nápoja pre organizmus. Neobsahuje kalórie, hydratuje organizmus a neupravuje hladinu cukru smerom nahor, ako je tomu v prípade sladených nápojov. V určitých prípadoch ale sýtená voda nemusí byť vhodnou alternatívou k obyčajnej neperlivej tekutine.

Lekár na sociálnej sieti vysvetlil mieru zdravia pri skúmaní rozdielov medzi perlivou a neperlivou vodou. „Obe hydratujú rovnako a nemajú žiadne kalórie, ale nie sú úplne zameniteľné. Perlivá voda uľahčuje trávenie a zmierňuje ťažkosti, najmä po ťažkých jedlách,“ dodáva Maset.

Lekár odhalil, že ľudia, ktorí uprednostňujú perlivú vodu, by mali prehodnotiť svoj výber, pretože im môže spôsobovať zdravotné problémy a ani o nich netušia.

„Neodporúča sa ľuďom s gastroezofageálnym refluxom alebo syndrómom dráždivého čreva, pretože môže spôsobiť nepríjemné pocity. Okrem toho niektorí odborníci varujú, že perlivá voda je v ústach kyslejšia,“ vysvetľuje.

Poškodzuje zuby

V dôsledku toho „môže perlivá voda prispieť k erózii zubnej skloviny, aj keď nie v takej miere ako sladené nealkoholické nápoje. Aby ste sa tomu vyhli, najlepšie je piť ju spoločne s jedlom a s mierou. Cieľom nie je úplne nahradiť neperlivú vodu. Neperlivá voda zostáva najlepšou voľbou pre dennú hydratáciu. Perlivá voda môže byť zdravou alternatívou, najmä ak nahrádza nealkoholické nápoje a iné sladené nápoje.“

Portál Livestrong dodáva, že „hoci súvislosť medzi tým, čo si dávate do úst a syndrómom dráždivého čreva (IBS) nie je úplne objasnená, podľa systému zdravotnej starostlivosti NCH môžu určité potraviny a nápoje spúšťať príznaky.“

Vinníkmi spúšťania príznakov sú:

  • Sýtené nápoje – vrátane perlivej vody
  • Mliečne výrobky a mlieko
  • Fazuľa
  • Pšenica
  • Kapusta
  • Citrusové plody

„IBS je v skutočnosti veľmi komplikovaný stav s mnohými mechanizmami, ktoré prispievajú k príznakom,“ hovorí gastroenterologička Elena Ivanina. Poznamenáva tiež, že bublinky môžu spôsobiť problémy ľuďom, ktorí trpia IBS.

„Pitie sýtených nápojov nespôsobuje syndróm dráždivého čreva a/alebo hnačku, ale určite môže byť spúšťačom nadúvania a plynatosti. Dáva to zmysel, pretože doslova pijete plynové bublinky“ a „ak sýtené nápoje, ako sú sódy alebo diétne sódy, obsahujú cukor alebo umelé sladidlá, je pravdepodobnejšie, že spôsobia hnačku,“ uzavrela gastroenterologička.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie