Známa moderátorka sa v kuchyni začala pohybovať už ako dieťa, aj keď jej to nebolo vždy po chuti. Dnes však varenie miluje a recept na francúzske zemiaky po mame patrí medzi najobľúbenejšie jedlá v ich domácnosti. Jej tajná prísada prekvapí a poteší každého gurmána.
Iveta Malachovská si ešte dnes živo spomína na časy, keď ju spolu so sestrou mama nútila pomáhať v domácnosti. „Mala som asi osem a sestra desať. Každé dieťa chce byť radšej vonku ako škrabať zemiaky či umývať riad,“ priznala pre SME. No hoci sa jej to vtedy nepáčilo, tieto skúsenosti z nej postupne urobili ženu, ktorá si dnes varenie užíva.
Prvé reálne zručnosti začala naberať na hodinách varenia na základnej škole, no naplno sa do kuchyne ponorila až vo svojom prvom byte. „Keď som začala chodiť s budúcim manželom, pripravovala som mu najmä mäso – chlapi ho majú radi. Stále mi pripomína, že som mu často robila rebierka,“ smeje sa moderátorka.

Martin si zvykol, že v kuchyni vládne Iveta
Hoci dnes varí občas aj jej manžel Martin, v minulosti to bolo výlučne na nej. Najviac sa však vždy tešil na jedno konkrétne jedlo – francúzske zemiaky. Tie si obľúbili najmä vďaka receptu Ivetinej mamy, ktorá ich pripravovala trochu inak než väčšina slovenských domácností.
„Mamina ich robila s hráškom a táto verzia u nás doma úplne zvíťazila. Milujeme ich všetci,“ prezradila Malachovská pre portál Dobré jedlo. Táto nenápadná zelenina dodáva tradičnému pokrmu sviežosť a sladkastú chuť.
Recept na francúzske zemiaky podľa Ivety Malachovskej

Ingrediencie:
- 1 kg varených zemiakov
- 250 ml smotany na varenie
- 250 g tvrdého syra
- 1 klobása
- 4 varené vajcia
- 2 hrste mrazeného alebo čerstvého hrášku
- soľ, čierne korenie, mletá červená paprika
- maslo
- olej na potretie pekáča
- opečená slaninka a mladá cibuľka na ozdobu
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Klobásu nakrájajte na kolieska a jemne opražte na panvici.
- Vajíčka uvarte natvrdo a tiež ich nakrájajte na plátky.
- Vymastite pekáč olejom a vrstvite: zemiaky, klobásu, vajcia, hrášok. Potom pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov.
- Ochuťte kúskami masla, osolte, okoreňte a posypte mletou paprikou. Zalejte smotanou.
- Pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút.
- Na záver posypte nastrúhaným syrom a ešte niekoľko minút zapečte do zlatista.
Pred podávaním ozdobte pokrm opečenou slaninkou a čerstvou mladou cibuľkou. Výborne sa k nemu hodia aj kyslé uhorky.
Rodinný recept, ktorý prežil generácie
Francúzske zemiaky sú v rodine Malachovských už roky istotou. Spája sa s nimi vôňa domova, spomienky na detstvo aj chuť pohodového rodinného obeda. A práve také recepty sú tie najvzácnejšie.