TOP 10 najlepších PÍV sveta: Nájdete v rebríčku aj svojho OBĽÚBENCA?

pivo, rebríček
Portál Taste Atlas zverejnil rebríček najlepších pív. Zdroj: Pexels/Nicolas Postiglioni, ELEVATE
Reklama

Rovnako ako pri víne či káve, aj pivo si okolo seba dokázalo vytvoriť celú subkultúru verných fanúšikov. Niekomu chutí len v horúcich letných dňoch, iní naň nedajú dopustiť počas celého roka. Pivo, to je celá veda a preto portál Taste Atlas pravidelne prináša rebríček tých najlepších pív z celého sveta. Nájdete tam aj svoje obľúbené?

10. Witbier (Biele pivo, Belgicko)

Witbier je tradičný štýl pšeničného piva, ktorý má starobylý pôvod, no až v 60. rokoch 20. storočia ho obnovil Pierre Celis z Hoegaardenu. Toto pivo sa zvyčajne varí z nesladovej pšenice a tradične sa nefiltruje. Väčšina odrôd je dochutená koriandrom a pomarančovou kôrou, hoci nezriedka sa pridávajú aj iné zmesi korenia a aromatické látky.

Pivá sú zvyčajne svetlé, zakalené, hladké, osviežujúce, čisté a svieže. Majú typickú sladovú sladkosť a malý alebo žiadny chmeľový charakter. Vôňa zahŕňa viacvrstvovú kombináciu bylín, korenín a jemných ovocných odtieňov. Witbier sa dobre kombinuje so šalátmi, morskými plodmi, jedlami na báze vajec, suchým pečivom, citrusovými dezertmi a ovčím alebo kozím syrom.

Na snímke návštevníci si pripíjajú s pivom počas Pivného festivalu v Prešove 6. augusta 2022. FOTO TASR – Veronika Mihaliková

9. Imperial stout (Anglicko)

Imperial stout je silné a nepriehľadné tmavé pivo, ktoré sa začalo variť v Londýne, ale spája sa najmä s Ruskom, pobaltskými krajinami a v poslednom čase aj so Spojenými štátmi. Moderné imperiálne stouty sa zvyčajne vyrábajú v tmavočervenej až tmavohnedej farbe. Sú plné, bohaté, komplexné a intenzívne s typickou chuťou praženého sladu, tmavého a sušeného ovocia, čokolády a kávy. Väčšina odrôd má vysoký obsah alkoholu, zvyčajne od 8 do 12 % a väčšinou majú vysoký obsah chmeľu a horkých chmeľových príchutí.

8. Plzenské pivo

Plzenské pivo vzniklo v Plzni (aká náhoda) v západných Čechách. Prvýkrát bol uvarený v roku 1842, čo z neho robí jeden z najmladších pivných štýlov, ktoré sa objavili v modernom pivovarníctve. Tento štýl vznikol, keď sa občania Plzne, ktorí začali byť nespokojní s kvalitou piva, rozhodli postaviť Bürger Brauerei (Občiansky pivovar), z ktorého neskôr vznikol Pilsner Urquell.

Nakoniec priviedli bavorského sládka Josefa Grolla, ktorý vytvoril prvé pivo typu Pilsner. Hoci pôvodnou myšlienkou bolo vytvoriť ležiak bavorského typu, použitie českých ingrediencií ovplyvnilo vznik nového štýlu. Pôvodný pilsner, ktorý bol jednou z prvých verzií číreho piva svetlej farby, sa vyrábal zo svetlého sladového jačmeňa z Moravy a žateckého chmeľu.

Na fotografii jeden z pivovarských domov v Česku. Zdroj: Pivovarskedomy.cz

7. Belgian Blond ale (Belgicko)

Belgické svetlé pivo je pivný štýl s nejasnými hranicami, ktorý pravdepodobne vznikol ako reakcia na populárne európske pivá typu pilsner. Príklady tohto štýlu sú typicky zlatistej farby a strednej chuti s miernou intenzitou, ktorá sa pohybuje od 6 do 7,5 %. Zvyčajne majú jemne sladký sladový charakter sprevádzaný chmeľovou arómou a chuťou, ktorá je zvyčajne ľahká, zemitá a korenistá. Ich kvasnicový charakter je jemný, často majú ovocno-esterové vlastnosti. So suchým záverom a tendenciou k vyššej saturácii oxidom uhličitým dosahujú jemný krémový pocit v ústach.

6. Weissbier (Nemecko)

Weissbier je klasické bavorské pšeničné pivo, ktoré je vrchne kvasené a vyznačuje sa penovitosťou a zakaleným vzhľadom, čo je dôsledok veľkého podielu pšenice a malého množstva jačmenného sladu použitého pri jeho výrobe. Nemecký weissbier sa musí vyrábať z najmenej 50 % pšeničného sladu, ale väčšina výrobcov používa viac ako minimum. Tieto pivá sa kvasia kmeňmi kvasiniek, ktoré dodávajú typickú klinčekovú, banánovú, dymovú a občas aj žuvačkovú arómu. Weissbier je typický sladovou a jemne horkou chuťou, a hoci sa tradične kvasí vo fľaši, táto prax sa stala zriedkavou.

5. Helles (Nemecko)

Helles je nemecký ležiak, ktorý sa prvýkrát objavil v Mníchove v roku 1894. Bol bavorskou odpoveďou na svetlé české pivo typu pilsner. Hoci Bavorsko si veľmi zakladalo na silných a tmavých ležiakoch, popularita sviežich a zlatistých pív typu pilsner ovplyvnila bavorských pivovarníkov, aby začali vyrábať podobný štýl. Tradičné pivo Helles je zvyčajne sladovo výraznejšie ako iné štýly ležiakov, ale stále zostáva jemné a stredne plné. Je čistý, ľahký na pitie, rafinovaný, svieži a suchý, s ľahkou chmeľovou horkosťou a jemnou sladovou sladkosťou.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

4. Chodské pivo (Česko)

Chodské pivo sa v historickom regióne Chodsko (Plzeň) vyrába od 12. storočia. Vyrába sa z miestnej vody s nízkym obsahom minerálov, chmeľu, sladu a kvasníc. Pri jeho výrobe sa môžu používať len odrody chmeľu žatecký poloraný červeňák, sládek a premiant. Vďaka dvojstupňovému procesu kvasenia, dlhému zreniu a výberu špecifických surovín je Chodské pivo zlatisté, sýte a sladové, pričom jeho chuť je mierne horká a výrazná. Toto pivo sa teší veľkej úcte a dodávalo sa dokonca na pražský a bavorský kráľovský dvor.

3. Lambic (Belgicko)

Lambic je tradičný pivný štýl, ktorý má korene v Bruseli a v regióne Pajottenland. Tento štýl sa musí vyrábať z minimálne 30 % pšenice a sladina sa vždy spontánne kvasí pomocou miestnych a prirodzene sa vyskytujúcich divokých kvasiniek. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu sa mnohé várky lambiku niekedy miešajú, čo je štýl známy ako gueuze alebo geuze, aby sa vytvorila chutnejšia verzia.

Čašníčka nesie poháre s pivom na 189. ročníku tradičného pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove v sobotu 21. septembra 2024. Tento ročník sprevádzajú sprísnené bezpečnostné opatrenia. Festival piva bude v 18 veľkých stanoch na výstavisku Theresienwiese trvať do 6. októbra. Počas 16 dní očakávajú organizátori približne šesť miliónov návštevníkov. FOTO TASR/AP

2. Dubbel (Belgicko)

Dubbel je bohaté a dobre vyvážené trapistické pivo, ktoré pochádza z Belgicka a ktorého moderná verzia sa často spája s Henrikom Verlindenom, ktorý vytvoril prototyp v pivovare Westmalle v roku 1926. Táto verzia dostala názov Dubbel Bruin a čoskoro po jej vynájdení sa tento štýl začal kopírovať v mnohých belgických pivovaroch.

Na rozdiel od iných hnedých pív typický belgický dubbel získava svoju chuť z kandizovaného cukru – hustého a tmavého karamelizovaného sirupu, ktorý sa pridáva do sladiny. Tieto pivá majú jantárovú až medenú farbu a zvyčajne majú komplexnú vôňu a chuť pripomínajúcu karamel, hrozienka, slad a tmavé ovocie.

1. Tripel (Belgicko)

Tripel belgického typu je ľahko piteľný pivný štýl s vysokou karbonizáciou a komplexnou chuťou. Tradične má vysoký obsah alkoholu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí 7 až 10 % a často sa zaraďuje medzi veľmi silné pivá. Tieto žltozlaté pivá majú zvyčajne výrazný korenistý, ovocný a jemne sladký sladový charakter. Ich kvasinkový charakter sa líši, ale často obsahuje banánovú alebo klinčekovú arómu. Prvé tripele sa vyrábali ako opátske pivá, pričom za prototyp sa všeobecne považuje Westmalle Tripel.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti