Jiřina Bohdalová patrí nielen k najznámejším herečkám, ale aj k najslávnejším českým kuchárkam. Výroba dobrôt je jej veľkým koníčkom. Na konte má niekoľko kuchárskych kníh a vareniu sa venuje aj v jej programe Hobby našej doby na obrazovkách Českej televízie.
„Mám rada vtipných ľudí, dobré jedlo, dobré pitie, pohodu a živobytie,“ zverila sa pred časom herečka Bohdalová v rozhovore pre magazín Recepty Prima nápadov.
Obľúbená česká herečka a predstaviteľka desiatok nezabudnuteľných rolí v drámach, komédiách i rozprávkach je napriek úctyhodnému veku 94 rokov stále vitálnou babičkou, umelkyňou a moderátorkou.
Neodmysliteľne je spätá predovšetkým s programom Českej televízie Hobby našej doby, kde okrem spoznávania zaujímavých a nezvyčajných koníčkov ponúka Bohdalová divákom aj tipy na recepty, ktoré pred kamerou skúša so svojimi slávnymi kolegami z brandže, dodáva portál toprecepty.cz.

Práve varenie je totiž veľkou vášňou „Bohdalky“. Okrem uvádzania kulinárskych relácií, v ktorých sama predvádza svoje umenie, má herečka na konte aj niekoľko kuchárskych kníh, v ktorých nájdete dobroty známe z televízie, ale aj také, ktoré herečka varí v súkromí a svojim blízkym. Čo majú doma najradšej?
„U nás je to ľahké – všetkým všetko chutí. Klasika výrazne prevláda napríklad nad raritami z Thajska. Občas niečo hodíme na gril, to áno, ale sviečkovú tam nehodíte…,“ zverila sa pred časom Bohdalová.
Skvelá herečka zvláda rovnako dobre variť, ako aj piecť. Vyhlásená je herečkina strúhaná buchta s tvarohom, ktorej recept vám dnes prinášame.
Strúhaný koláč Jiřiny Bohdalovej
Ingrediencie na cesto:
- 400 gramov hladkej múky
- 250 gramov krupicového cukru
- 30 gramov kakaa holandského typu
- 250 gramov masla
- 1 lyžicu mlieka
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 1 žĺtok
Ingrediencie na plnku:
- 750 gramov plnotučného tvarohu
- 250 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 1 lyžicu vanilkového pudingového prášku
- 200 gramov krupicového cukru
- cca hrsť hrozienok (voliteľné, ale odporúčané)

Postup:
- Pri príprave strúhaného koláča myslite na to, že cesto naň sa musí nechať poriadne vychladiť a stuhnúť, pretože inak by potom nešlo veľmi dobre strúhať. To znamená jediné; vypočítať si dostatok času na výrobu tohto múčnika.
- V mise zmiešame preosiatu múku s cukrom, práškom do pečiva a kakaom. Pridáme žĺtok a zmäknuté maslo. Prilejeme lyžicu mlieka a rukami spracujeme kompaktné cesto.
- Rozdelíme ho napoly, vytvarujeme dve gule, zabalíme ich do potravinovej fólie alebo vrecka a dáme ich do chladničky minimálne na pol hodiny, skôr ale na 60 minút.
- Keď sa hodina blíži ku koncu, predhrejeme si rúru na 170 °C. Do misy vyklepneme tvaroh a vmiešame doň cukor, vanilkový puding, mlieko a vaječné žĺtky tak, že vznikne hladký krém.
- Plech vyložíme papierom na pečenie. Na ten potom v rovnomernej vrstve postrúhame jednu polovicu chladeného cesta.
- Prikryjeme cesto tvarohovou náplňou a na tú potom navŕšime zvyšok cesta, opäť ho nastrúhame.
- Koláč pečieme 20 – 30 minút a po vychladnutí ho krájame do formy hranatých rezov.