V herečkinej rodine prevláda klasická kuchyňa. Recept na slávny STRÚHANÝ koláč Jiřiny Bohdalovej si zamilujete aj u vás doma

bohdalová-strúhaný-koláč
Recept na strúhaný koláč Jiřiny Bohdalovej. Ilustračné foto. Zdroj: YouTube/reprofoto/7 pádů Honzy Dědka, freepik/marinasaprunova, istock/Josef Mohyla
Reklama

Jiřina Bohdalová patrí nielen k najznámejším herečkám, ale aj k najslávnejším českým kuchárkam. Výroba dobrôt je jej veľkým koníčkom. Na konte má niekoľko kuchárskych kníh a vareniu sa venuje aj v jej programe Hobby našej doby na obrazovkách Českej televízie.

„Mám rada vtipných ľudí, dobré jedlo, dobré pitie, pohodu a živobytie,“ zverila sa pred časom herečka Bohdalová v rozhovore pre magazín Recepty Prima nápadov.

Obľúbená česká herečka a predstaviteľka desiatok nezabudnuteľných rolí v drámach, komédiách i rozprávkach je napriek úctyhodnému veku 94 rokov stále vitálnou babičkou, umelkyňou a moderátorkou.

Neodmysliteľne je spätá predovšetkým s programom Českej televízie Hobby našej doby, kde okrem spoznávania zaujímavých a nezvyčajných koníčkov ponúka Bohdalová divákom aj tipy na recepty, ktoré pred kamerou skúša so svojimi slávnymi kolegami z brandže, dodáva portál toprecepty.cz.

Česká herečka Jiřina Bohdalová. Foto: reprofoto/YouTube/Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina

Práve varenie je totiž veľkou vášňou „Bohdalky“. Okrem uvádzania kulinárskych relácií, v ktorých sama predvádza svoje umenie, má herečka na konte aj niekoľko kuchárskych kníh, v ktorých nájdete dobroty známe z televízie, ale aj také, ktoré herečka varí v súkromí a svojim blízkym. Čo majú doma najradšej?

„U nás je to ľahké – všetkým všetko chutí. Klasika výrazne prevláda napríklad nad raritami z Thajska. Občas niečo hodíme na gril, to áno, ale sviečkovú tam nehodíte…,“ zverila sa pred časom Bohdalová.

Skvelá herečka zvláda rovnako dobre variť, ako aj piecť. Vyhlásená je herečkina strúhaná buchta s tvarohom, ktorej recept vám dnes prinášame.

Strúhaný koláč Jiřiny Bohdalovej

Ingrediencie na cesto:

  • 400 gramov hladkej múky
  • 250 gramov krupicového cukru
  • 30 gramov kakaa holandského typu
  • 250 gramov masla
  • 1 lyžicu mlieka
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 1 žĺtok

Ingrediencie na plnku:

  • 750 gramov plnotučného tvarohu
  • 250 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžicu vanilkového pudingového prášku
  • 200 gramov krupicového cukru
  • cca hrsť hrozienok (voliteľné, ale odporúčané)
tvarohový-koláč
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/anne-leven

Postup:

  1. Pri príprave strúhaného koláča myslite na to, že cesto naň sa musí nechať poriadne vychladiť a stuhnúť, pretože inak by potom nešlo veľmi dobre strúhať. To znamená jediné; vypočítať si dostatok času na výrobu tohto múčnika.
  2. V mise zmiešame preosiatu múku s cukrom, práškom do pečiva a kakaom. Pridáme žĺtok a zmäknuté maslo. Prilejeme lyžicu mlieka a rukami spracujeme kompaktné cesto.
  3. Rozdelíme ho napoly, vytvarujeme dve gule, zabalíme ich do potravinovej fólie alebo vrecka a dáme ich do chladničky minimálne na pol hodiny, skôr ale na 60 minút.
  4. Keď sa hodina blíži ku koncu, predhrejeme si rúru na 170 °C. Do misy vyklepneme tvaroh a vmiešame doň cukor, vanilkový puding, mlieko a vaječné žĺtky tak, že vznikne hladký krém.
  5. Plech vyložíme papierom na pečenie. Na ten potom v rovnomernej vrstve postrúhame jednu polovicu chladeného cesta.
  6. Prikryjeme cesto tvarohovou náplňou a na tú potom navŕšime zvyšok cesta, opäť ho nastrúhame.
  7. Koláč pečieme 20 – 30 minút a po vychladnutí ho krájame do formy hranatých rezov.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac