Pečie celé Slovensko ju miluje: Jožka Zaukolcová prezradila svoje top RECEPTY, ktoré vám rozvoňajú domov

Jožka Zaukolcová
Na snímke Jožka Zaukolcová v relácii Pečie celé Slovensko. Zdroj: INSTAGRAM / jozka_zaukolcova , INSTAGRAM / jozka_zaukolcova, INSTAGRAM / jozka_zaukolcova , koláž: istream
Reklama

Známa tvár z televíznej šou Pečie celé Slovensko, dlhoročná učiteľka a uznávaná cukrárka Jožka Zaukolcová vie, čo chutí slovenskému srdcu. V jej kuchyni sa stretáva tradícia s osobným rukopisom a chuť detstva s dokonalosťou techniky. Podelila sa o tri osvedčené recepty – na domáci chlieb, makové rožky a famózny jablkový koláč.

Mnohí si ju spájame s populárnou reláciou Pečie celé Slovensko, kde ako porotkyňa s citom pre detail hodnotí výkony súťažiacich. Renomovaná cukrárka Jožka Zaukolcová sa v rozhovore pre magazín Život podelila o to, aké pečivo by mala podľa nej ovládať každá gazdinka – a vyjadrila sa aj k postaveniu mužov v pekárskom remesle.

Podľa Jožky Zaukolcovej by tri základné recepty nemali predstavovať problém ani pre začínajúce pekárky.

„Myslím si, že bábovku, jednoduchý kysnutý koláč a jednoduché piškótové cesto by mali zvládnuť,“ uviedla. Zároveň dodala, že medzi šikovnými pekármi a cukrármi sa často nájdu aj muži.

Jožka Zaukolcová
Na snímke Jožka Zaukolcová v relácii Pečie celé Slovensko. Zdroj: INSTAGRAM / jozka_zaukolcova

„Hovorí sa, že vo svete sú dokonca lepší ako ženy,“ poznamenala s úsmevom. Mnohí z nich si vraj obľúbili prácu s kysnutým cestom. „Myslím si, že aj také prekladané lístkové kysnuté cesto je srdcu blízke mnohým,“ dodala.

Jožka pochádza z početnej rodiny, kde bolo osem členov, a tak každá ruka v kuchyni bola vítaná. Pečenie s mamou bolo prirodzenou súčasťou detstva. Hoci jej pôvodný zámer nebol stať sa cukrárkou, život zariadil inak. V 80. rokoch, keď v Považskej Bystrici dominoval strojársky priemysel, jej osud zmenil rodinný známy, ktorý ju odporučil na cukrársku školu. A bol to zásah do čierneho.

„Hneď prvý rok som cítila, že toto je moje miesto,“ spomenula Jožka pre Nový Čas pre Ženy. Už 29 rokov odovzdáva skúsenosti mladým v Púchove. Je členkou slovenského národného tímu, odborná garantka, autorka viacerých kníh a predsedníčka Klubu cukrárov SZKC.

V relácii Pečie celé Slovensko si ju diváci obľúbili ako férovú porotkyňu s dôrazom na detail. Sama vraví, že každá gazdinka by mala vedieť pripraviť poctivý koláč či voňavý chlieb. A že muži v pekárni? „Sú vítaní, ak ich vedie vášeň a rešpekt k remeslu.“

Jožka Zaukolcová
Na snímke Jožka Zaukolcová v relácii Pečie celé Slovensko. Zdroj: INSTAGRAM / jozka_zaukolcova

Recept 1: Jablkový koláč s orechmi a karamelom

Tradičný recept od svokry, ktorý Jožka upravila do dokonalej kombinácie maslového cesta, jabĺk, škorice a karamelových orieškov.

Suroviny na 16 kúskov:

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 100 g smotany na šľahanie
  • maslo na vymastenie plechu

Plnka:

  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 400 g jabĺk
  • 70 g kryštálového cukru
  • mletá škorica podľa chuti

Karamel:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g smotany na šľahanie
  • Oriešky na posypanie:
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g mletých lieskovcov
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/Sofia Alexia Boubouli

Postup:

Z múky, cukru, masla, prášku do pečiva, soli, žĺtka a smotany vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na dve časti. Každú rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát. Spodný plát položte na maslom vymastený plech (20 × 30 cm), posypte ho orechmi, poukladajte naň očistené a nakrájané jablká, zasypte cukrom a škoricou. Zakryte druhým plátom, popichajte vidličkou a pečte pri 180 °C asi 30 minút.

Karamel pripravíte rozpustením cukru, do ktorého pridáte smotanu a krátko povaríte. Na orieškový posyp skaramelizujte cukor a vmiešajte pomleté lieskovce. Nechajte stuhnúť a rozdrvte. Vychladnutý koláč polejte karamelom a posypte orieškami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Recepty