Známa tvár z televíznej šou Pečie celé Slovensko, dlhoročná učiteľka a uznávaná cukrárka Jožka Zaukolcová vie, čo chutí slovenskému srdcu. V jej kuchyni sa stretáva tradícia s osobným rukopisom a chuť detstva s dokonalosťou techniky. Podelila sa o tri osvedčené recepty – na domáci chlieb, makové rožky a famózny jablkový koláč.
Mnohí si ju spájame s populárnou reláciou Pečie celé Slovensko, kde ako porotkyňa s citom pre detail hodnotí výkony súťažiacich. Renomovaná cukrárka Jožka Zaukolcová sa v rozhovore pre magazín Život podelila o to, aké pečivo by mala podľa nej ovládať každá gazdinka – a vyjadrila sa aj k postaveniu mužov v pekárskom remesle.
Podľa Jožky Zaukolcovej by tri základné recepty nemali predstavovať problém ani pre začínajúce pekárky.
„Myslím si, že bábovku, jednoduchý kysnutý koláč a jednoduché piškótové cesto by mali zvládnuť,“ uviedla. Zároveň dodala, že medzi šikovnými pekármi a cukrármi sa často nájdu aj muži.
„Hovorí sa, že vo svete sú dokonca lepší ako ženy,“ poznamenala s úsmevom. Mnohí z nich si vraj obľúbili prácu s kysnutým cestom. „Myslím si, že aj také prekladané lístkové kysnuté cesto je srdcu blízke mnohým,“ dodala.
Jožka pochádza z početnej rodiny, kde bolo osem členov, a tak každá ruka v kuchyni bola vítaná. Pečenie s mamou bolo prirodzenou súčasťou detstva. Hoci jej pôvodný zámer nebol stať sa cukrárkou, život zariadil inak. V 80. rokoch, keď v Považskej Bystrici dominoval strojársky priemysel, jej osud zmenil rodinný známy, ktorý ju odporučil na cukrársku školu. A bol to zásah do čierneho.
„Hneď prvý rok som cítila, že toto je moje miesto,“ spomenula Jožka pre Nový Čas pre Ženy. Už 29 rokov odovzdáva skúsenosti mladým v Púchove. Je členkou slovenského národného tímu, odborná garantka, autorka viacerých kníh a predsedníčka Klubu cukrárov SZKC.
V relácii Pečie celé Slovensko si ju diváci obľúbili ako férovú porotkyňu s dôrazom na detail. Sama vraví, že každá gazdinka by mala vedieť pripraviť poctivý koláč či voňavý chlieb. A že muži v pekárni? „Sú vítaní, ak ich vedie vášeň a rešpekt k remeslu.“
Recept 1: Jablkový koláč s orechmi a karamelom
Tradičný recept od svokry, ktorý Jožka upravila do dokonalej kombinácie maslového cesta, jabĺk, škorice a karamelových orieškov.
Suroviny na 16 kúskov:
Cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- ½ balíčka prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 100 g smotany na šľahanie
- maslo na vymastenie plechu
Plnka:
- 50 g mletých vlašských orechov
- 400 g jabĺk
- 70 g kryštálového cukru
- mletá škorica podľa chuti
Karamel:
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g smotany na šľahanie
- Oriešky na posypanie:
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g mletých lieskovcov
Postup:
Z múky, cukru, masla, prášku do pečiva, soli, žĺtka a smotany vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na dve časti. Každú rozvaľkajte na 5 mm hrubý plát. Spodný plát položte na maslom vymastený plech (20 × 30 cm), posypte ho orechmi, poukladajte naň očistené a nakrájané jablká, zasypte cukrom a škoricou. Zakryte druhým plátom, popichajte vidličkou a pečte pri 180 °C asi 30 minút.
Karamel pripravíte rozpustením cukru, do ktorého pridáte smotanu a krátko povaríte. Na orieškový posyp skaramelizujte cukor a vmiešajte pomleté lieskovce. Nechajte stuhnúť a rozdrvte. Vychladnutý koláč polejte karamelom a posypte orieškami.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)