Inšpektorky Štátnej veterinárnej správy (SVS) z moravskej metropoly objavili pri kontrole mäsiarstva v mestskej časti Staré Brno 65 kilogramov pokazeného mäsa a ďalších 170 kilogramov mäsa neznámeho pôvodu. Okrem toho hygienické podmienky v prevádzke nezodpovedali hygienickým normám.
Inšpektorky znehodnotili mäso modrou farbou a nariadili prevádzkovateľovi, aby zdravotne závadné mäso zlikvidoval na vlastné náklady. S prevádzkovateľom bude začaté správne konanie o uložení pokuty. Za uvedené závažné porušenie zákona o potravinách hrozí prevádzkovateľovi pokuta až do výšky 50 miliónov korún, čo v prepočte predstavuje viac ako 2 milióny eur.
V chladiarenskom sklade podniku sa nachádzalo 65 kg zapáchajúceho bravčového a hydinového mäsa. Nezdravé mäso vykazovalo zjavné známky kazenia vrátane zmeny farby, hlienu a plesní. Inšpektori SVS preto mäso na mieste znehodnotili modrou farbou a nariadili prevádzkovateľovi, aby ho zlikvidoval v zariadení na likvidáciu odpadu.
V chladiarenskom sklade, v ktorom prevádzkovateľ mäso skladoval, boli nevyhovujúce hygienické podmienky. Silne znečistená bola aj priľahlá rozrábka, čo svedčilo o nedostatočnej hygiene a nedostatočnom čistení. V rozrábkarni sa nachádzali aj predmety nesúvisiace s výrobou potravín, ktoré mohli zvýšiť riziko kontaminácie potravín.
Ďalších takmer 170 kg mrazenej hydiny a bravčového mäsa bolo pozastavených, pretože neboli dostatočne vysledovateľné. Chýbali povinné informácie o druhu mäsa a trvanlivosti alebo dobe zmrazenia. Okrem toho niektoré mäso vykazovalo senzorické zmeny (spálenie mrazom), ktoré poukazovali na nesprávne skladovanie. Obaly boli nevhodné na mrazenie a miestami roztrhané. Pultový mraziaci box, v ktorom bolo mäso uložené, bol pokrytý silnou námrazou, čo tiež svedčí o nedodržaní hygienických noriem. Na upresnenie informácií SVS uvádza, že uvedená kontrola sa neuskutočnila v žiadnych priestoroch mäsiarstva Jan Velík – VELMA v Brne.