Gastritída je zápal sliznice žalúdka. Sliznica žalúdka chráni žalúdok pred kyselinami, enzýmami a mikroorganizmami. Príčinou gastritídy je často infekcia spôsobená baktériou Helicobacter pylori. Toto ochorenie môže vzniknúť aj v dôsledku nadmerného pitia alkoholu, stresu a nesprávnej výživy.
Ako sa prejavuje gastritída v počiatočnom štádiu
V počiatočnom štádiu sa ochorenie môže prejavovať miernymi príznakmi, preto ho možno zameniť s inými poruchami trávenia. Hlavným príznakom gastritídy je ťahavá alebo tupá bolesť v hornej časti brucha, ktorá sa často objavuje po jedle alebo nalačno. Medzi ďalšie príznaky gastritídy patria:
- pocit ťažoby a plnosti v žalúdku;
- pálenie záhy alebo pocit pálenia za hrudnou kosťou;
- nevoľnosť;
- grganie s kyslou alebo horkou príchuťou;
- znížená chuť do jedla;
- nepríjemný zápach z úst.
Akútna gastritída sa môže prejaviť zvýšenou teplotou s vracaním, hnačkou a celkovou nevoľnosťou. Neustály pocit nepohodlia v žalúdku, najmä večer, môže spôsobiť nespavosť a nervozitu.
Prečo je nebezpečné odkladať návštevu gastroenterológa
Liečbu gastritídy je potrebné začať hneď po objavení sa prvých príznakov, pretože toto ochorenie môže viesť k poškodeniu sliznice žalúdka. Komplikácie pri gastritíde môžu zahŕňať:
- prechod choroby do chronickej formy;
- žalúdočné vredy
- krvácanie do žalúdka;
- anémiu;
- riziko vzniku rakoviny žalúdka.
Chronická bolesť a nepohodlie môžu viesť k zníženiu kvality života, rozvoju úzkostných a depresívnych stavov. Včasná liečba gastritídy zabráni exacerbácii choroby, pri ktorej sa zosilňuje bolesť v bruchu a môže sa objaviť vracanie a pálenie záhy.
Aké vyšetrenia pomáhajú odhaliť gastritídu
Vyšetrenie žalúdka s podozrením na gastritídu je možné podstúpiť na gastroenterologickom oddelení v Bratislave. Počas konzultácie lekár zozbiera anamnézu a vykoná fyzikálne vyšetrenie pacienta. Na potvrdenie gastritídy je potrebné, aby gastroenterológ posúdil pôvod a charakter morfologických zmien sliznice žalúdka. Metódy diagnostiky gastritídy zahŕňajú:
- všeobecný a biochemický rozbor krvi na posúdenie celkového stavu organizmu;
- stanovenie pepsínu a pensinogénu v krvi na hodnotenie funkcie žalúdočnej sliznice a jej schopnosti produkovať tráviace enzýmy. Tento test môže pomôcť pri diagnostike atrofickej gastritídy;
- všeobecný rozbor moču na vylúčenie sprievodných ochorení;
- imunologické vyšetrenie na zistenie prítomnosti autoimunitných faktorov gastritídy;
- test na skrytú krv v stolici;
- test na Helicobacter pylori;
- test na kyslosť žalúdka;
- gastroskopiu na vyšetrenie sliznice žalúdka.
Po stanovení diagnózy lekár predpíše individuálnu liečbu zameranú na odstránenie podráždenia sliznice žalúdka, obnovenie jej funkcií a prevenciu komplikácií. Terapia prebieha medikamentózne a zahŕňa užívanie antibiotík, liekov na ochranu sliznice a antacidov na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny.
Pri gastritíde je dôležité dodržiavať diétu s vylúčením pikantných, mastných, údených a dráždivých jedál z jedálnička. Pri gastritíde sa neodporúča konzumovať:
- pikantné jedlá (korenené jedlá, chren, cesnak);
- mastné a vyprážané jedlá (vyprážané mäso, omáčky);
- údeniny a salámy;
- marinované produkty;
- kyslé ovocie a bobuľoviny (brusnice, kyslé jablká);
- citrusové plody;
- surovú zelenina a ovocie;
- sladkosti;
- čerstvý chlieb a múčne výrobky;
- silnú kávu a čaj;
- sýtené nápoje.
Do stravy sa odporúča zaradiť chudé mäso a ryby, kaše na vode, varenú alebo dusenú zeleninu. Možné je konzumovať aj sladké ovocie (banány, pečené jablká), nízkotučné mliečne výrobky (kefír, tvaroh) a mierne vysušený biely chlieb.