Najnebezpečnejšie baktérie pre človeka sú TIETO. Útočia z taniera aj nemocníc

Tiché hrozby, ktoré zabíjajú
Tiché hrozby, ktoré zabíjajú. Zdroj: Freepik, Pixabay/Engin_Akyurt
Reklama

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno upozornila na skupinu baktérií, ktoré predstavujú vážnu hrozbu pre zdravie ľudí na celom svete.

Nejde pritom o exotické patogény známe len z vedeckých laboratórií – väčšina z nich sa bežne vyskytuje v prostredí okolo nás. Mnohé spôsobujú každodenné infekcie, ktoré sa však v určitých situáciách môžu zvrhnúť na život ohrozujúce stavy. WHO ich preto označila za najnebezpečnejšie z pohľadu ľudského zdravia a vyzýva na opatrnosť, prevenciu a správne zaobchádzanie s antibiotikami. Informuje Zoznam.sk.

Medzi najrizikovejšie patria baktérie z rodu Escherichia, Salmonella, Listeria, Clostridium, Staphylococcus a Enterococcus. Vynikajú schopnosťou rýchleho šírenia, tvorbou toxínov a odolnosťou voči antibiotikám.

Zdroj: Unsplash/CDC

Práve táto trojkombinácia z nich robí hrozbu, ktorá sa týka každého z nás – najmä však detí, seniorov, tehotných žien a ľudí so zníženou imunitou.

Escherichia coli – keď dobrá baktéria zmení svoj tvár

Za normálnych okolností je E. coli súčasťou nášho tráviaceho systému a hrá v ňom užitočnú rolu. Niektoré jej kmene sa však menia na agresívnych útočníkov. Patogénne varianty, ako O157:H7 alebo tzv. STEC, dokážu spôsobiť vážne hnačky, poruchy obličiek, zápal mozgových blán a dokonca aj sepsu. Ich zdrojom bývajú kontaminované potraviny – predovšetkým mäso, zelenina, nepasterizované mlieko či voda.

Salmonella, Shigella, Klebsiella – baktérie z rodiny Enterobacteriaceae

Tieto mikróby sú často príčinou črevných infekcií, zápalov močových ciest či pôrodníckych komplikácií.

Zdroj: Unsplash/engin akyurt

Nebezpečné sú aj tým, že si vybudovali odolnosť voči niektorým druhom antibiotík, čím sťažujú liečbu.

Najznámejšia z nich – salmonela – každoročne spôsobuje milióny prípadov potravinových otráv.

Enterococcus faecium – tichý zabijak z čriev

Za normálnych okolností sa Enterococcus nachádza v črevách bez problémov. Problém nastáva, keď sa premnoží alebo keď imunitný systém človeka zlyhá. Vtedy sa z neškodného spolubývajúceho stáva hrozba – spôsobuje sepsy, zápaly srdca, mozgových blán, močových ciest aj vnútorné abscesy. Jeho rezistencia na antibiotiká (najmä vo forme VRE) predstavuje rastúci problém nemocničného prostredia.

Staphylococcus aureus a obávaný MRSA

Zlatožltý stafylokok je jednou z najčastejších príčin kožných infekcií. Môže však preniknúť hlbšie do tela a vyvolať zápal pľúc, infekcie krvi, meningitídu alebo dokonca toxický šok. Obzvlášť obávaný je jeho rezistentný variant MRSA, ktorý je odolný voči bežným antibiotikám a šíri sa najmä v nemocniciach.

Listeria monocytogenes – hrozba pre tehotné aj novorodencov

Listeria má schopnosť prežiť aj v chladničkových teplotách, čo z nej robí zákerného nepriateľa skrytého v mliečnych výrobkoch, údeninách či nepasterizovaných potravinách.

Zdroj: Pexels/Pascal Claivaz

Ohrozuje najmä tehotné ženy, ktorým môže spôsobiť potrat, a novorodencov, u ktorých vyvoláva zápaly mozgu a sepsy.

Clostridium perfringens a C. botulinum – smrteľný toxín z kuchyne

Clostridium perfringens býva častým vinníkom potravinových otráv spôsobených nedostatočne uvareným mäsom. Jeho toxíny vyvolávajú silné hnačky a bolesti brucha. Jeho príbuzný, C. botulinum, produkuje jeden z najsilnejších známych toxínov – botulotoxín.

Ten spôsobuje paralýzu dýchacích svalov a bez rýchlej liečby môže mať fatálne následky.

Clostridioides difficile – nežiadaný dôsledok antibiotík

Táto baktéria sa často premnoží po liečbe antibiotikami, keď sú „dobré“ črevné baktérie oslabené. Výsledkom sú ťažké hnačky, zápal hrubého čreva a opakované recidívy. Problém sa týka najmä hospitalizovaných pacientov, kde C. difficile zvyšuje riziko komplikácií.

Prevencia je základ

Základnou ochranou proti týmto neviditeľným nepriateľom je dôsledná hygiena – predovšetkým umývanie rúk, čistenie kuchynských plôch a oddelenie surových a hotových potravín.

Zdroj: Freepik

Nezanedbateľná je aj správna tepelná úprava jedla a bezpečné skladovanie mäsa a mliečnych výrobkov. Rizikové skupiny obyvateľstva by sa mali vyhýbať nepasterizovanému mlieku, surovému mäsu či výrobkom z neoverených zdrojov.

Rovnako dôležitá je aj zodpovedná antibiotická liečba. Nerešpektovanie odporúčaní lekára vedie k rozvoju antibiotickej rezistencie, ktorá môže z bežnej infekcie urobiť boj o život. Zdravotníci preto volajú po opatrnosti, odbornej liečbe a zvyšovaní povedomia o baktériách, ktoré nie sú na prvý pohľad viditeľné, no dokážu udrieť s desivou silou.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie