Štúdia odhalila prekvapivý účinok citrusov. TOTO ovocie dokáže znížiť riziko vzniku depresie

citrus pomaranč vedec depresia
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/kieferpix, ISTOCK/uchar, ISTOCK/MelkiNimages, koláž: istream
Reklama

Podľa vedcov z Harvardu to môže byť chutný a jednoduchý spôsob, ako znížiť riziko depresie až o pätinu. Výskum ukazuje, že naša nálada sa začína v črevách a citrusy v tom hrajú kľúčovú úlohu.

To, čo si dávame na tanier, neovplyvňuje len náš žalúdok, ale aj psychickú pohodu. V črevách žijú miliardy baktérií, ktoré pomocou takzvanej „črevo-mozgovej osi“ komunikujú s mozgom. Ovládajú zápaly, aj tvorbu dôležitých chemických látok ako serotonín a dopamín, ktoré sú zodpovedné za dobrú náladu.

Citrusové ovocie znižuje riziko depresie o 20 %

Harvardskí vedci sa pustili do rozsiahlej analýzy dát z projektu Nurses‘ Health Study 2, kde sledovali takmer 33 000 účastníkov. Ukázalo sa, že tí, ktorí pravidelne jedli citrusy (najmä pomaranče), mali až o pätinu nižšiu pravdepodobnosť vzniku depresie, informuje portál microbiomejournal.biomedcentral.com.

Detailnejšie výsledky odhalili aj vyšší výskyt prospešných črevných baktérií so silným protizápalovým účinkom. A práve chronický zápal býva často spojený s psychickými problémami.

„Os črevo – mozog je komunikačná dráha, ktorá umožňuje obojsmernú výmenu informácií medzi mikroflórou gastrointestinálneho traktu a nervovým systémom človeka. Nervus vagus, ktorý je zodpovedný za uľahčenie komunikácie, poskytuje podporu tejto osi,“ píše portál frontiersin.org.

„Tieto údaje podčiarkujú úlohu stravy pri prevencii depresie a ponúkajú prijateľné vysvetlenie toho, ako črevný mikrobióm moduluje vplyv citrusov na duševné zdravie,“ dodali vedci v závere štúdie.

„Identifikácia črevných mikrobiálnych druhov a metabolických dráh môže modulovať vzťahy medzi príjmom citrusov a depresiou. Aby sme pochopili úlohu črevného mikrobiómu pri modulácii asociácie medzi príjmom citrusov a depresiou, primárne sme využili údaje z prospektívnej štúdie Nurses’ Health Study II (NHS2), ktorá pozostávala z 32 427 žien v strednom veku bez depresie na začiatku, poskytujúce podrobné údaje o depresii, zdraví a stravovaní každé 2 – 4 roky od roku 2003 do roku 2017,“ vysvetlili v štúdii.

Viac než len vitamín C

Citrusy neskrývajú svoje účinky len v známom vitamíne C. Obsahujú tiež flavonoidy, najmä naringenín a formononetín, ktoré:

  • podporujú rast zdravých črevných baktérií,
  • zlepšujú vstrebávanie serotonínu a dopamínu,
  • pomáhajú znižovať zápaly v tele.

Ostatné druhy ovocia či zeleniny síce prospievajú zdraviu, no rovnaký efekt na duševnú pohodu sa v tejto štúdii nepotvrdil.

Podľa odborníkov postačí jeden stredne veľký pomaranč denne. Ak však máte radi aj grep, mandarínky, limetky alebo citróny, pokojne ich zaraďte do jedálnička. Môžete ich jesť čerstvé, vytlačiť šťavu alebo pridať do šalátov, fantázii sa medze nekladú.

Citrus namiesto liekov? Pozor na omyl

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie