Cukor v paradajkovej omáčke a guláši? TENTO nenápadný DETAIL môže ZACHRÁNIŤ aj pokazené jedlo!

Zdroj: Canva
Reklama

Cukor nemusí byť používaný len na koláče a sladké jedlá. V slaných receptoch taktiež dokáže hotové zázraky – od vyváženia chuti až po záchranu pokazeného jedla. 

Na prvé počutie to znie ako omyl, no kuchári a gazdinky už dávno vedia, že malé množstvo cukru môže v slaných jedlách urobiť veľké veci. Nie preto, aby boli sladké, ale aby boli chuťovo bohatšie a výraznejšie. Informuje o tom portál Varecha.

Prečo cukor patrí aj do slaných receptov?

Cukor v slaných jedlách nepôsobí ako dochucovadlo v zmysle „sladšie je lepšie“. Naopak, ide o rafinovaný trik na doladenie chute. Sladkosť totiž prirodzene zmierňuje kyslé či horké tóny. Okrem toho, aj zanedbateľné množstvo cukru dokáže zmierniť prílišnú slanosť jedla.

Ďalším bonusom je jeho vplyv na arómu a textúru. Cukor zintenzívňuje vôňu jedla a zlepšuje jeho „pocit v ústach“ – jedlo sa môže zdať jemnejšie a plnšie.

Zdroj: pixabay.com

Kedy použiť cukor pri slaných jedlách?

Nie každé jedlo ho potrebuje, no v istých situáciách sa štipka cukru stáva tajnou zbraňou každého kuchára:

1. Zjemnenie kyslosti paradajkových omáčok 

Kyslé tóny v paradajkovej omáčke na pizzu či cestoviny možno vyvážiť už polovicou čajovej lyžičky cukru. Stačí pridať do omáčky z dvoch konzervovaných paradajok jednu lyžičku a chuť sa výrazne zjemní.

2. Potlačenie horkosti v zelenine 

Baklažán, kel či kapusta môžu byť prirodzene horké. Počas dusenia alebo pečenia ich chuť vyváži štipka cukru.

3. Záchrana presoleného jedla 

Presolili ste omáčku alebo polievku? Nie je všetko stratené. Malé množstvo cukru dokáže neutralizovať časť slanosti a jedlo tak zachrániť bez potreby zriedenia.

Zdroj: pixabay.com

4. Zlatistá kôrka pri grilovaní a pečení 

Cukor podporuje karamelizáciu. Mäso, chlieb či zelenina získajú vďaka nemu lákavý vzhľad a chuť. Preto sa do marinád a glazúr často pridáva nielen soľ a korenie, ale aj med alebo cukor.

5. Podpora umami a zaoblenie chuti

Aj dobre ochutený guláš môže pôsobiť fádne. Na záver varenie pridajte štipku cukru a sledujte, ako sa prehĺbi jeho chuť a vôňa.

6. Zmiernenie štipľavosti 

Cukor dokáže zjemniť príliš pálivé jedlá, ako sú thajské karí či čili con carne. Sladkosť tlmí štipľavosť, no nemení celkový charakter jedla.

Koľko cukru je tak akurát?

Nemusíte sa báť, že by ste zo slaného jedla spravili dezert. Vo väčšine prípadov stačí štipka soli – nie viac, ani menej.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Domácnosť