Vracia sa NEBEZPEČNÁ choroba? Príznaky sa nemusia dostaviť, miera úmrtnosti je vysoká

cholera
Ilustračný obrázok Zdroj: Canva
Reklama

V Poľsku bol nedávno potvrdený prípad cholery, čo vzbudilo pozornosť zdravotníkov aj verejnosti. Infekcia bola zistená u staršej ženy, ktorú následne hospitalizovali na špecializovanom infekčnom oddelení nemocnice v Štetíne. Jej zdravotný stav je momentálne stabilizovaný.

Zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom sa pacientka nakazila, keďže v poslednom období necestovala do zahraničia, kde sa choroba vyskytuje častejšie, uvádzajú tvnoviny.sk.

Choleru vyvoláva baktéria Vibrio cholerae, ktorá sa prirodzene nachádza v sladkej aj slanej vode. Ako vysvetlila Adriana Liptáková z Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, ide o mikroorganizmus, ktorý poznáme už stovky rokov a nie je možné ho úplne odstrániť. Prvé pandémie tohto ochorenia boli zaznamenané už v 19. storočí a podľa nej posledná, siedma pandémia, stále prebieha.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

Cholera sa prenáša najmä cez kontaminovanú vodu a potraviny a vyznačuje sa veľmi rýchlym nástupom – prvé príznaky sa môžu objaviť už niekoľko hodín po infikovaní, najneskôr však do piatich dní. Podľa epidemiologičky Kateřiny Fabiánovej sa choroba prejavuje najmä zvracaním a prudkou hnačkou, no u značnej časti nakazených môže prebiehať aj bez akýchkoľvek príznakov. U rizikových skupín, ako sú malé deti a seniori, však neliečené ochorenie môže viesť k rýchlej dehydratácii a smrti už v priebehu jedného dňa.

V krajinách ako Slovensko sa cholera už nevyskytuje – posledné prípady boli evidované v 70. rokoch minulého storočia. Podľa odborníkov za to vďačíme vysokému štandardu hygieny. Situácia je však iná v niektorých častiach sveta, ako sú Južná Amerika, Afrika či India, kde je prístup k čistej vode stále problematický. Baktéria sa môže nachádzať aj v morských plodoch, najmä ak nie sú tepelne upravené. Adriana Liptáková upozorňuje, že najmä surové morské plody, ako napríklad ustrice, môžu byť rizikové, ak obsahujú vysokú koncentráciu baktérií. Tepelná úprava však riziko nákazy výrazne znižuje.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zo zahraničia