Varenie môže byť mostom medzi generáciami. Presne to dokazuje obľúbená speváčka a televízna osobnosť Gizka Oňová, ktorá aj dnes, s nezmenenou energiou a láskou k domácemu vareniu, inšpiruje nielen svoje rovesníčky, ale aj mladšie ročníky.
Jej zeleninové placky z brokolice a karfiolu sa stali hitom medzi kolegyňami, ktoré si po prvej ochutnávke okamžite pýtali recept. Informuje portál Dobré Noviny.
Láska ku kuchyni sa dedí
Pre Gizku bola kuchyňa odjakživa srdcom domova. Spomína, ako sa po svadbe vždy rada vracala k mame – nielen kvôli chutnému jedlu, ale aj pre atmosféru pokoja a porozumenia, ktorá v tejto miestnosti panovala. Podľa jej slov sa práve pri stole najľahšie otvára srdce, zdieľajú príbehy a rodí sa pochopenie.
„Nemusíme mladým dookola vysvetľovať, čo majú robiť – stačí, keď nás pozorujú. A raz zistíme, že nás v mnohom kopírujú,“ povedala v rozhovore pre portál Varecha. Verí, že múdra svokra dá mladým priestor, aby v kuchyni skúšali, objavovali a spolu tak vytvárali nový domáci svet.

Náhodný nápad, ktorý si získal všetkých
Niektoré recepty vznikajú plánovane, iné zasa náhodou. A práve tie improvizované bývajú neraz najlepšie. Tak to bolo aj v prípade známej placky z brokolice a karfiolu, ktorú Gizka spontánne pripravila a odniesla na ochutnávku svojim kolegyniam. Reakcie boli nadšené – všetkým chutilo a hneď si žiadali návod na prípravu.
Gizka sa recept rozhodla zdieľať aj so svojimi fanúšikmi na Instagrame, kde má stabilnú komunitu priaznivcov, ktorí oceňujú jej úprimnosť, životný optimizmus a samozrejme – výborné domáce recepty.
Recept na zeleninové placky z brokolice a karfiolu
Ingrediencie:
- 1/2 hlávky brokolice
- 1/2 hlávky karfiolu
- 200 ml mlieka
- 100 g strúhaného čedaru
- hladká múka (množstvo podľa potreby)
- štipka prášku do pečiva
- soľ, čierne korenie a obľúbené koreniny (napr. cesnakový prášok, muškátový oriešok)
- olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Zelenina: Brokolicu a karfiol rozdeľte na malé ružičky a uvarte v osolenej vode tak, aby zostali pevné – ideálne „al dente“. Po uvarení nechajte vychladnúť a následne ich nasekajte na menšie kúsky.
- Cesto: V miske zmiešajte mlieko, múku (podľa potreby na vytvorenie hustej konzistencie), prášok do pečiva, strúhaný čedar, koreniny a soľ. Výsledná hmota by mala pripomínať hutné palacinkové cesto.
- Spojenie: Do cesta pridajte pripravenú zeleninu a dobre premiešajte.
- Smaženie: Na panvici rozohrejte trochu oleja. Pomocou lyžice nanášajte malé porcie cesta a tvarujte z nich placky. Smažte ich z oboch strán dozlatista.
- Servírovanie: Placky sú vynikajúce teplé, ale nezahanbia sa ani studené. Skvelo sa hodia s jemným jogurtovým dipom, zemiakovým pyré a čerstvým zeleninovým šalátom.

Varenie ako rituál a relax
Pre Gizku nie je čas strávený v kuchyni nikdy zbytočný. Vďaka domácemu vareniu vie presne, čo má na tanieri – a to je podľa nej najväčšia výhoda. Navyše verí, že aj jednoduché jedlo môže mať veľký význam, ak sa varí s láskou a zdieľa s druhými.
Zeleninové placky z brokolice a karfiolu tak nie sú len chutným jedlom, ale aj dôkazom, že tradičné hodnoty a láska k domácnosti majú v dnešnej dobe stále svoje pevné miesto.
Ak hľadáte jednoduchý, zdravý a výnimočný recept, ktorý poteší každého pri stole – skúste práve tento. Možno sa aj vo vašej kuchyni stane obľúbenou stálicou.