Raňajky princeznej Diany: Trend, ktorý existoval dávno pred sociálnymi sieťami

Princezná Diana si pochutnávala na recepte šéfkuchára Darrena McGradyho. Zdroj: X/Art ♔ Soaps ♔ Royalty,fil, Freepik
Reklama

Hoci sa dnes zdá, že ovsené kaše pripravované cez noc sú moderným trendom, v skutočnosti majú veľmi dlhú históriu. Tento zdravý pokrm bol obľúbený už pred viac ako storočím a dokonca si našiel miesto aj na raňajkovom stole jednej z najznámejších žien sveta – princeznej Diany.

Obľúbené „bircher müsli“, ktoré sa pripravuje z ovsených vločiek napučaných cez noc v mlieku alebo jogurte, pochádza zo Švajčiarska. Recept vytvoril okolo roku 1900 švajčiarsky lekár Maximilian Bircher-Brenner, ktorý bol presvedčený, že čerstvé ovocie a surové obilniny majú liečivé účinky a môžu pomôcť pacientom zlepšiť zdravie. Informuje portál Dobrenoviny.sk.

Princezná Diana sa s týmto pokrmom zoznámila práve vo Švajčiarsku a okamžite si ho zamilovala. V čase, keď ešte sociálne siete neexistovali a nikto nepoužíval označenie „overnight oats“, si tento recept osvojila ako svoju obľúbenú rannú tradíciu. Podľa jej dvorného šéfkuchára Darrena McGradyho požiadala, aby jej ho pripravoval každý deň, pretože ho považovala za výživný, ľahký a nesmierne chutný. McGrady s úsmevom priznal, že keď tento pokrm pripravoval v Kensingtonskom paláci, vždy urobil dvojnásobnú dávku, aby si na ňom mohol pochutnať aj on sám.

„Princezná bola rovnako presvedčená, že je to dobré a všetky ingrediencie super zdravé. Ukradla recept, vrátila sa a povedala: ‚Darren, chcem ich na raňajky každý deň,“ zaspomínal si šéfkuchár.

Dnes sa bircher müsli vracia na výslnie v modernej podobe „overnight oats“ a sociálne siete sú plné rôznych variácií tohto receptu. Napriek tomu však pôvod zostáva rovnaký – ide o kombináciu ovsených vločiek, jogurtu, ovocia a orechov, ktorá je jednoduchá, rýchla a mimoriadne zdravá.

Ako si pripraviť raňajky ako princezná Diana?

Ingrediencie na 2 porcie:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 šálka čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1/4 čajovej lyžičky škorice (voliteľné)
  • 1 jablko odrody Honeycrisp (alebo iné sladké a chrumkavé)
  • šťava z 1 citróna
  • 1 šálka čerstvých čučoriedok
  • 1/2 šálky opražených vlašských orechov

Na dve porcie budete potrebovať šálku ovsených vločiek, ktoré zalejete čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou. Zmes nechajte prikrytú cez noc v chladničke, aby vločky zmäkli a nasiakli chuťou šťavy.

Zdroj: Youtube/Darren McGrady

Ráno do nej primiešajte grécky jogurt, med podľa chuti a trochu citrónovej šťavy, ktorá dodá sviežosť. Jablko nastrúhajte a pridajte do kaše, spolu s polovicou čerstvých čučoriedok. Na záver rozdeľte do misiek a dozdobte zvyšnými čučoriedkami a opraženými vlašskými orechmi.

Výsledkom sú ľahké a pritom sýte raňajky, ktoré dodajú energiu na celé dopoludnie. Tento jednoduchý recept dokazuje, že niektoré kulinárske trendy nikdy nezostarnú – len sa znovuobjavia v inej podobe. A možno práve preto sú dnes „overnight oats“ opäť tak populárne.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Svetové celebrity