Slovenská akadémia vied (SAV) potvrdila výskyt Q horúčky v obci Ráztočno pri Prievidzi. Laboratórne testy Národného referenčného centra (NRC) preukázali, že za zdravotnými ťažkosťami viacerých pacientov je práve táto bakteriálna infekcia, píše TASR.
Q horúčka je spôsobená baktériou Coxiella burnetii, ktorá sa prenáša najmä kontaktom s infikovanými zvieratami, hlavne s kozami a ovcami. Odborníčka Eva Špitálska z NRC upozornila, že baktéria je mimoriadne odolná a dokáže sa šíriť aj vzduchom. Infekčné častice môže vietor preniesť do vzdialenosti dvoch kilometrov, čo znamená, že sa môžete nakaziť, aj keď ste so zvieratami neprišli do priameho kontaktu. Dobrou správou je, že prenos z človeka na človeka je veľmi zriedkavý.
Pacienti už sú v nemocnici
Na konci júla hospitalizovali v nemocnici v Bojniciach viacero pacientov s nejasným zápalom pľúc. Všetci mali spojitosť s obcou Ráztočno, čo viedlo k podrobnejším testom a následnému zisteniu príčiny.
Ako sa chrániť?
Pred horúčkou Q sa dá účinne chrániť dodržiavaním základných hygienických a preventívnych opatrení, najmä pri práci so zvieratami. Rizikoví pracovníci, ako sú veterinári, farmári alebo zamestnanci bitúnkov, by mali používať ochranné pomôcky (rúška, rukavice, ochranný odev) pri manipulácii so zvieratami, ich výlučkami či pri asistencii pri pôrodoch. Dôležité je dôkladné čistenie a dezinfekcia priestorov, kde sa zvieratá nachádzajú.
Odporúča sa vyhýbať sa kontaktu s potenciálne chorými zvieratami a vždy dbať na dôkladné umývanie rúk po práci. V oblastiach so zvýšeným výskytom ochorenia je vhodné konzumovať len pasterizované mlieko a mliečne výrobky. Pre osoby vo vysoko rizikových povolaniach môže byť dostupná aj vakcinácia.