Luxusný štvorhviezdičkový hotel na Kanárskych ostrovoch vo Fuerteventure sa prvýkrát vyjadril po smrti britského turistu Leslieho Greena, ktorý zomrel po tom, ako počas dovolenky zjedol „nedovarené“ kuracie mäso. Podľa vyšetrovania muž utrpel otravu baktériou salmonela.
Incident sa stal v hoteli Occidental Jandia Playa, ktorý prevádzkuje skupina Barceló Hotel Group. Na pojednávaní bolo minulý týždeň povedané, že 70-ročný otec z mesta Bolton v grófstve Greater Manchester zjedol nedostatočne tepelne upravené kura počas all inclusive pobytu na Kanárskych ostrovoch v októbri minulého roka. Informoval britský portál Mirror.
Hovorca hotela zdôraznil, že zariadenie dodržiava prísne hygienické štandardy: „Máme prísny protokol v oblasti hygieny potravín a bezpečnosti a dodržiavame všetky platné predpisy,“ uviedol Occidental Jandia Playa vo svojom stanovisku.

Prevádzkovateľ hotela tvrdí, že počas posledných 12 mesiacov sa na mieste nezistil žiadny výskyt salmonely. „Máme tiež certifikáty od uvedenej externej audítorskej spoločnosti, ktoré potvrdzujú, že za posledných dvanásť mesiacov nebola v hoteli zistená žiadna salmonela. Tieto audity a kontroly odrážajú náš neustály záväzok voči zdraviu a bezpečnosti hostí,“ uviedol hovorca.
Podľa informácií z Rochdaleského koronérskeho súdu jedli Leslie Green a jeho 60-ročná manželka Julie počas dovolenky len v hoteli Occidental Jandia Playa. Niekoľko dní po začiatku pobytu sa u Greena, bývalého vodiča rozvozov, objavili príznaky vrátane hnačky. Jeho stav sa následne zhoršoval a koroner napokon konštatoval, že muž zomrel na otravu jedlom po konzumácii čiastočne tepelne upraveného kuracieho mäsa.

Barceló Hotel Group, ktorá vznikla v Španielsku v roku 1981, vyjadrila sústrasť pozostalým: „Barceló Hotel Group hlboko ľutuje úmrtie hosťa v našom hoteli na Fuerteventure v novembri 2024. V mene celej skupiny chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a blízkym hosťa a zopakovať náš pevný záväzok k bezpečnosti a pohode našich zákazníkov,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.
Salmonela, hrozba nielen v mäse
Mnohí si myslia, že salmonela hrozí len vo vajíčkach alebo mäse, no pravda je oveľa širšia. Ako však informoval portál Pravda, stačí kúsok melóna, ľad v drinku alebo iná „nevinná“ pochúťka a dovolenka sa môže zmeniť na nepríjemnú skúsenosť s horúčkou, zvracaním a dehydratáciou.
Letné horúčavy lákajú na osvieženie studenými dezertmi a nápojmi, no práve tieto potraviny môžu ukrývať nebezpečné baktérie. Ak sa melón neumýva pred krájaním alebo ak je ľad vyrobený z kontaminovanej vody, riziko infekcie prudko rastie.
Melóny, vďaka vysokému obsahu vody a cukru, vytvárajú ideálne podmienky pre množenie mikroorganizmov, najmä ak sú dlho mimo chladničky po nakrájaní.
„Ľudia často melón ani neumývajú, pretože si myslia, že šupka nie je dôležitá. No práve na nej sa počas zberu a prepravy nachádzajú baktérie z pôdy, vody či rukavíc pracovníkov. A ak sa pri krájaní dostanú do dužiny, môže sa spustiť reťazec infekcie,“ vysvetľuje odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures. Najčastejšími vinníkmi sú Salmonella enterica, Listeria monocytogenes či Escherichia coli, ktoré spôsobujú silné črevné infekcie.
Osviežujúci ľad tiež nie je vždy bezpečný. Ak je vyrábaný z kontaminovanej vody, skladovaný v znečistenej nádobe alebo manipulovaný neumytými rukami, môže sa stať prenášačom salmonely či iných patogénov.
„Salmonela alebo E. coli môžu v ľade pokojne ‚spať‘ aj celé dni. Až keď sa ľad v nápoji začne topiť, aktivujú sa baktérie a dostanú sa priamo do tráviaceho traktu,“ dodáva Doboly.
Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že v roku 2023 bolo hlásených 4 084 prípadov salmonelózy, z toho viac než polovica v letných mesiacoch. Najohrozenejší sú malí deti, seniori a ľudia s oslabenou imunitou, u ktorých infekcia môže rýchlo prerásť do dehydratácie, vysokých horúčok alebo dokonca sepsy.
Prevencia je pritom jednoduchá: umývanie šupky ovocia pred konzumáciou, používanie čistej vody na ľad a správne skladovanie potravín. Silná imunita je najlepšou ochranou – podľa Dobolyho môže pravidelné užívanie beta-glukánov posilniť obranyschopnosť a znížiť riziko infekcie.